2018-07-30 13:18:21• hírek • Szatmar.ro

Eredményes szelektív hulladékgyűjtés – problémákkal

Februárban vezették be Vetés községben a XXI. század követelményeinek megfelelő szelektív hulladékgyűjtést. A változás eredményei megkérdőjelezhetetlenek, mégis, amint az lenni szokott, van még hova fejlődni.


Ilyés Gyula polgármester megelégedéssel nyugtázta, hogy a lakosság pozitívan és operatívan állt hozzá a dolgokhoz. „Ezúttal is szeretném megköszönni a lakosoknak az együttműködést, a megértést. Elfogadták, hogy csak közösen alakíthatunk ki egy rendes, civilizált környezetet”, fogalmazott a polgármester.


Ilyés elmondta, a hulladék szelektív gyűjtésének köszönhetően az elmúlt öt hónapban 400-430 köbméterről 300-350 köbméterre csökkent a község háztartásaiból elszállított szemét mennyisége. Ez azonban még korántsem éri el a törvény által előírt csökkenési arányt. „Szeretném felhívni a lakosok figyelmét, hogy nagyobb gonddal szelektálják a hulladékot, jobban figyeljenek oda, mit mibe tesznek”, mondja.


A tapasztalatok alapján ugyanis az jelenti az egyik legnagyobb gondot, hogy az emberek nincsenek tisztában a szabályokkal. A papírok közé csakis tiszta, száraz papír, karton, dobozok kerülhetnek,  a pillepalackoknak szánt zsákokba pedig nem kerülhetnek mocskos, olajos flakonok. Az üvegek közé csakis az ép tejes, sörös, stb...üvegek kerülhetnek – egyéb üvegtörmelék nem. Ugyanúgy a fémek közé a sörös dobozokat, üdítős dobozokat dobhatjuk, de például az üres konzerveket nem.


Ennek a háztartási hulladékok között a helye, konyhai és egyéb maradékokkal együtt. Nem kerülhetnek viszont bele a növényi eredetű hulladékok! Azt komposztálni lehet, vagy akár elégetni, magyarázza Ilyés.


Szigorúan tilos bármely jellegű hulladék közé keverni az építkezési maradványokat!


Azt is tudni kell, hogy az új rendszer szerint hetente szállítják el a szemetet. Egyik héten kizárólag a háztartási szemetet, másik héten pedig a száraz, újrahasznosítható hulladékot.


„Több olyan eset is volt a községben, hogy a szemétszállító cég nem szállította el a hulladékot, mert az nem megfelelően volt szelektálva. Ezennel hívom fel a lakosság figyelmét, hogy a cégnek erre teljes mértékben joga van”, magyarázta Ilyés. „Azt is tudnunk kell, amennyiben nem sikerül tovább csökkentenünk az elszállított szemét mennyiségét, a következő években komoly pénzösszegeket kell majd fizetnünk”, tette hozzá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: