2020-01-06 14:11:23• hírek • Szatmár.ro

Eredményes évet zárt Vetés község 2019-ben

Számos tervet sikerült megvalósítania a vetési önkormányzatnak a tavalyi esztendőben: íme a legfontosabb beruházások néhány pontba összegyűjtve.


1. Befejeződött az utóbbi évek legfontosabb és legköltségesebb beruházása, Vetés és Óvári kanalizálásának kiépítése, amit még 2012-ben kezdtek el, ám 2017-ben újra kellett tervezni, majd újra kiszerződni, hogy végül 2018-ban újraindulhasson a munka. A munkálatokat május 20-án vették át, a rácsatlakozás szeptemberben vehette kezdetét.



2. Elkészült a megvalósíthatósági tanulmány az ivó-és szennyvízhálózat bővítésére Vetés és Óvári azon utcáiban, amelyek nem szerepeltek az előző beruházás terveiben. A munkálatok az Akác, a Bükkfa és a Petőfi Sándor utcákban kezdődtek el Óváriban, Vetésen pedig Cseresznyefa utcában – ezeket az év végére be is fejezték.

3. Elfogadták a decebali szennyvízhálózat kiépítésének műszaki-gazdasági mutatóit és kiállították a szükséges építkezési engedélyeket, november hónapban pedig a Szatmár Megyei Tanács és a vidékfejlesztési minisztérium aláírta a finanszírozási szerződést is.

4. Befejeződtek a földgázhálózat bővítési munkálatai a község mindhárom településén. Decebalon a Merilor, a Brândușa, a Zorilor, a Cireșului, a Cantonului, a Trandafirilor, a Salcâmilor, a Lalelei, a Fagului és a Mică, Vetésen a Cseresznye, a Szegfű, a Virág, a Stadion, a Fűzfa és a Szatmárzsadányi, Óváriban pedig az Ady Endre, az Akác, a Petőfi Sándor, a Szűz Károly és a Bükkfa utcákban. Összesen 6,460 kilométer hosszúságban.
A bővítésnek köszönhetően a község három településén 100%-os a földgázhálózat lefedettsége.

5. Folytatódott az utcák tavaly elkezdett korszerűsítése, idén sikerült leaszfaltozni Vetésen az Új utcát, valamint a Bükkfa és a Cseresznye utcák 3-3 szakaszát, továbbá Óváriban a Nagy utca második részét, a Fő utcát a temetőig és a Csengerbagosi utcát.

6. Befejeződött a közvilágítás korszerűsítése. Minden egyes régi világítótest helyére hatékonyabb és energiatakarékos LED-es lámpák kerültek. Olyan oszlopokra is kerültek világítótestek, amelyeken eddig nem voltak.



7. Március elsejétől immár két váltásban vigyáznak a község rendjére a helyi rendőrség alkalmazottai, köszönhetően annak, hogy a törvény adta keretek között sikerült feltölteni a struktúrát és elfoglalni valamennyi rendelkezésre álló állást. Ennek következtében azóta délután, illetve az esti/éjszakai órákban is járőröznek a helyi rendőrség egységei, akiket a 0786185259-es telefonszámon lehet riasztani.
A helyi rendőrök munkájának támogatása érdekében a roncsprogram igénybevételével egy specifikusan felszerelt Dacia Dustert is vásárolt az önkormányzat.

8. Május végén véget értek a topográfiai felmérések az országos telekkönyvezési program keretein belül, aminek köszönhetően 397 parcellát, összesen 318,93 hektár területet mértek fel, amit néhány, a polgármesteri hivatalhoz benyújtott fellebbezés tisztázása után telekkönyveznek. Ráadásul az országos programnak hála ingyen.
Az önkormányzat aláírt továbbá egy újabb, 135.000 lej értékű szerződést az Országos Kataszteri Hivatallal a telekkönyvezés folytatása érdekében.

9. Új kazánnal helyettesítették a régi, meghibásodott kazánt a vetési kultúrotthonban és bevezették a fűtést az önkéntes tűzoltóegység járműjének garázsába.

A kultúra, sport és a szabadidő terén:

10. Az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásával, a Halászati Operatív Program keretein belül szeptember elején nagy sikerű halas-horgász gasztronómiai fesztivált rendeztek Vetésen. A Fish Festre az ország határain belülről és kívülről egyaránt érkeztek vendégek, a nap folyamán pedig meghaladta a 2.000 főt a látogatók száma.

11. A Román–magyar határon átnyúló együttműködés keretein belül, a Szatmár megyei, a nyíregyházai, a csengeri és a tasnádi múzeumok közreműködésével november 28-án megnyitotta kapuját Vetésen a megye első községi helytörténeti múzeuma.

12. Idén is folytatódott a helyi zenei kör, a néptánccsoport, a Zumba csoport és a Yakuza karate club vetési fiókjának a támogatása.

13. Az önkormányzat idén is támogatta két nagy sikerű közösségi esemény, Óvári és Decebal falunapjának megszervezését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: