2016-04-10 13:50:26• hírek • Hirado.hu, MTI

Eredetileg Párizsban akartak lecsapni a brüsszeli merénylők

Franciaországban terveztek újabb merényletet, és csak az ellenük indult nyomozás miatt változtatták meg tervüket a napokban Brüsszelben elfogott terroristák - erősítették meg vasárnap a belga hatóságok a korábbi sajtóértesüléseket. Állítólag ezt a pénteken letartóztatott Mohamed Abrini ismerte be.

A belga nyomozóhatóságok szerint a Brüsszelben elfogott terroristák újabb merényletet terveztek a francia fővárosban, és csak ez ellenük indult nyomozás miatt nem hajtották végre a támadást.

Pénteken fogták el Mohamed Abrinit, akiről akkor még nem volt biztos, hogy ő látható-e kalapban és kabátban másik két terrorista társaságában azon a felvételen, amely március 22-én készült a Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett robbantás előtt.

Az ügyészség arról számolt be, hogy bizonyított kapcsolat van a 130 halálos áldozatot követelő Párizsban és a 32 áldozattal járó Brüsszelben elkövetett támadások kitervelői és elkövetői csoportjai között.

Megerősítették, hogy a párizsi támadások óta keresett Abrinit terrorcsoportban való tevékenységgel és terrorista gyilkosságokban való részvétellel vádolják, aki bűntársa a párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak.

A férfi kihallgatásán elismerte, hogy ő az a "kalapos férfi", aki a két öngyilkos merénylővel együtt látható azon a biztonsági kamerafelvételen, amely március 22-én a brüsszeli Zaventem repülőtéren készült, nem sokkal a robbantások előtt.

A belga ügyészség szombati tájékoztatása szerint szintén terrorizmussal gyanúsítanak egy Osama K. nevű férfit, akit a helyi média a svéd állampolgárságú Osama Krayemként azonosított. Őt a Maelbeek metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraoui társaságában látták a merénylet előtt.

Vele kapcsolatban pénteken az ügyészség szóvivője elmondta, hogy 2015 októberében egy Salah Abdeslam által bérelt autóval a németországi Ulmból hozták Belgiumba, és ő volt az, akit egy áruház belső kamerarendszere rögzített, miközben a repülőtéren elkövetett robbantásos merényleteknél használt táskákat megvásárolta.

A tájékoztatás szerint két ruandai állampolgárságú férfit is őrizetben tartanak, míg a pénteken Mohamed Abrini társaságában elfogott két másik embert kikérdezésük után szabadon engedték.

A belga sajtó összesítése szerint a pénteki brüsszeli őrizetbe vételekkel a hatóságok elfogták vagy megölték a párizsi és a brüsszeli merényletek összes ismert gyanúsítottját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: