2016-07-19 11:31:41• hírek • MTI

Erdogan a halálbüntetés újbóli bevezetését fontolgatja

A kép illusztráció
A kép illusztráció

A világ államainak több mint a felében már eltörölték a halálbüntetést, ám Recep Tayyip Erdogan török elnök az elvetélt puccs után a büntetésnem ismételt bevezetését fontolgatja.

1984. október 25-én kora reggel a délnyugat-törökországi Burdur városának börtönében egy 26 éves fiatalembert vezettek a bitófa alá. Hidir Aslan egy baloldali csoportosulás tagja volt, s bűnéül azt rótták fel, hogy az 1980-as katonai puccs idején megölt három rendőrt. Törökország megalapítása több mint 400 kivégzést hajtottak végre, de ez volt az utolsó, mostanáig legalábbis.

A hamvába holt hét végi puccskísérlet után ugyanis Erdogan a halálbüntetés újbóli bevezetésére célzott, nem először. Az elmúlt években az iszlamista-konzervatív politikus már többször spekulált ilyenformán. Erdogan szívesen célzott a nép állítólagos véleményére, valamint olyan országokra, mint Kína, Japán, vagy az Egyesült Államok, ahol még mindig érvényben van a legsúlyosabb büntetés.

Törökországban már több mint egy évtizede eltörölték a halálbüntetést, ezzel is igyekezvén egyengetni az Európai Unióba vezető utat. Angela Merkel német kancellár azonban hétfőn tudatta: amennyiben Törökországban ismét lesznek kivégzések, az országnak nincs helye az unióban - függetlenül minden egyéb, a török belépést hátráltató nehézségtől.

Európában már csak egy ország van, ahol az állam embereket ölet meg. Ez az ország az Aljakszandr Lukasenka ("Európa utolsó diktátora") vezette Fehéroroszország. A pontos számok államtitkot képeznek. Az Amnesty International tudomása szerint áprilisban a minszki Volodarka börtönben egy 21 léves rablógyilkost végeztek ki.

Mindeközben a világ államainak több mint a felében már nincs halálbüntetés: az ENSZ 193 tagállamából 102-ben. Az Amnesty International legújabb jelentése szerint tavaly világszerte 1634 halálos ítéletet hajtottak végre, de becslések szerint a valós szám ennek több mint a duplája. A bizonytalankodás oka az, hogy a Kínai Népköztársaság - amely az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet fogalmazása szerint "a világ legfőbb hóhéra" - szintén államtitokként kezeli a pontos adatot. Az Amnesty úgy sejti, hogy Kínában több embert végeznek ki, mint a világ más részein együttvéve.

Tavaly a második helyen Irán állt legkevesebb 977 kivégzéssel. A legtöbb embert drogbűnözés miatt fosztották meg életétől.
Szaúd-Arábia legalább 158 embert végeztetett ki - 1995 óta ez volt a legmagasabb szám. A sivatagi királyságban még mindig szokásban vannak a nyílt színi lefejezések és a holttestek közszemlére tétele. A nagy ipari államok közül az Egyesült Államokban 28 embert, Japánban hármat végeztek ki. A 25 "hóhérállamhoz" tartozik Pakisztán, India, Irak, Egyiptom, Afganisztán és Észak-Korea. Pakisztán egyszer már lemondott polgári személyek kivégzéséről, de a tilalmat egy iskola ellen végrehajtott terrortámadás után feloldotta.

Német területen az utolsó kivégzés 1981-ben történt. Júniusban az NDK-ban hazaárulás vádjával végezték ki Werner Teske belügyi századost. A szövetségi köztársaság eleve lemondott a halálbüntetésről. Az 1949-es alaptörvény 102. cikkében ennyi áll: "A halálbüntetés eltörölve"..

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: