2015-03-15 18:28:09• hírek • Szatmar.ro

Erdődön is fejet hajtottak az 1848-as hősök előtt

Erdődön ebben az évben is méltóképpen ünnepelték meg a magyar szabadság napját, előbb egy ünnepi istentiszteleten, majd a Petőfi-Szendrei szoborcsoport előtt.

A déli 12 órakor kezdődő istentiszteleten, melyen megtelt a református templom, Rácz Ervin erdődi lelkipásztor hirdette Isten igéjét a Mózes Második Könyve 3. részének 6-tól 15-ig terjedő igeszakasz alapján. A lapos mindennapokat élő Mózes az égő csipkebokornál, apósa juhait őrizve, az alázat iskoláját kijárva érthette meg, hogy Isten báránya és birkája között minőségi különbség van: Birka a pörkölt, a tömeg, az elvtelen bólogatás. A bárány a szelíd, az önmagát áldozó, a gyapjat adó, a melegséget sugárzó, az önmagát és övéit védelmező. A birkák tömege sohasem lesz nyájjá, míg a bárány képes összerendeződni és összetartani a nagybetűs Bárány seregében. Az élő és beszélő Isten úgy szól hozzánk, mint közösség, de személyesen is megérint. A közösség olyan, mint a folyóvíz és a part: nincs egyik a másik nélkül. Éppen ezért legyünk büszkék arra, hogy ehhez a sokat szenvedett, viharoktól tépázott magyar nemzethez tartozunk, és ennek a közösségnek egyéniségként ma mi is erőssége, építője lehetünk.

Az igehirdetés után Kereskényi Sándor irodalomtörténész rövid előadásában hívta fel a figyelmet arra, hogy nekünk magyaroknak ismernünk kell történelmünket. Ugyanakkor jó elválasztani a nemzeti hovatartozást az uszítástól, mert sorsunk az együttélés és az együttműködés, tudva ugyanakkor azt is, hogy magyarnak lenni annyit jelent, mint Petőfi népének lenni. Ha pedig más népek ellenségesen viselkednek, az azt jelenti, hogy foglalkoznak velünk. Tartsuk ezt kiváltságnak!

Az istentisztelet után 13 órakor a Petőfi-szobornál Lukács Gyöngyi konferálása után Marius Ovidiu Duma polgármester köszöntött. Fóris Enikő magyartanárnő vezetésével az erdődi ifjak színvonalas verses-énekes műsort adtak elő, emlékeztetve a jelenlevőket a magyar szabadság napjára, erősítve identitásukat. Az emlékezés koszorúinak elhelyezése után, melyet Cucuiat Attila tanító koordinált, majd Szakács Imre alpolgármester mindenkit szeretettel invitált Erdőd Város Rendezvénytermébe, ahol továbberősíthették a közösségtudatot.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: