2012-04-29 10:35:23• hírek • Kocsis Zoltán

Erdőd nyerte az I. Puliszka Fesztivált

Pazar idő, ragyogó napsütés és remek hangulat jellemezte a Turcon első alkalommal megtartott Puliszka Fesztivál elnevezésű gasztronómiai rendezvényt. A versenyen, ahol tényleg nem a győzelem volt a fontos, összesen tizenöt csapat vett részt: öt csoport Magyarországot, tíz pedig Szatmár megyét képviselte.

Az esemény megnyitóján tiszteletét tette Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere is, Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke .„Megyénk értékeinek, hagyományainak őrzésével és népszerűsítésével mindig különös tekintettel foglalkoztunk és tesszük majd ezt a jövőben is", fogalmazott Csehi, majd hozzátette: „A kistérségek és a határ menti települések közötti szorosabb együttműködést is elősegíti ez a mai esemény, amelyen a megye minden szegletéből érkeztek csapatok. Minden olyan lehetőséget meg kell ragadnunk, amellyel népszerűsíthetjük Szatmár megye valódi értékeit. Az ínycsiklandó ételeink előtérbe helyezése egyik eszköze csupán a megye értékeinek népszerűsítését célzó, a Szatmár Megyei Tanács által kidolgozott stratégiának" - fejtette ki Csehi.

A Megyei Tanács és a Turc Önkormányzata első alkalommal szervezte meg a Puliszka Fesztivált, amely egy magyar-román határon átnyúló közös projekt második mozzanata. Az elsőre tavaly került sor Nyíregyháza-Sóstón. A cél, amint azt Csehi valamint Ioan Belbe, Turc polgármestere is elmondta: a hagyományos konyha népszerűsítése. „Ha megismerjük egymás kultúráját és múltját, akkor reménységgel tekinthetünk a jövő felé", fogalmazott utóbbi.

Turcon összesen tizenöt csapat vett részt, több tájegységet (Szatmárnémeti környéke, Bükkalja, Sváb falvak) képviselve. Minden egyes csapat igyekezett bemutatni saját specialitásait, ám a szervezőknek egy kikötésük volt: mindenképpen lennie kellett puliszka, kukorica alapú ételnek is az elkészített finomságok között. Ennek köszönhetően például a mezőpetri Svábok Csapatának standjánál, a hagyományos strudli mellett mindenki megkóstolhatta a „nagymamám receptje alatt készült" celta nevű, kukoraica-alapú sütit. Egy különlegességgel állt elő Kaplony és Napkor közös csapata is: a nyakas kukoricás húsgombóc-levessel. Az igen ízletes eledelben pulykanyak, csirkemell, húsgombóc és a kukorica alkotta a legfőbb alapanyagot.

Az első helyezett erdődi csapat

És ha már verseny jellege is volt a szombati vendéglátásnak, akkor a zsűrinek, amelynek két magyarországi mesterszakács is tagja volt, eredményt is hirdetni kellett. Az első helyen Erdőd végzett, megelőzve Turcot és Vásárosnaményt. Minden csapat kapott azonban különdíjat. Így Napkor-Kaplony csapata kapta a legkülönlegesebb leves; a mezőpetri Svábok Csapata a legjobb strudli; Szatmárcseke a legszebb tálalás; a nyíregyházi Ízkirályok a leghagyományőrzőbb étel; Nyírvasvári a legjobb töltött-káposzta; Szatmárhegy a legjobb desszert; Avasfelsőfalu a legjobb gulyás; Vámfalu a leginnovatívabb konyha; Szamosborhíd a legjobb almás süti és Szatmár Vidéke a legjobb puliszka díját.

Az elismeréseket Pataki Csaba alprefektus nyújtotta át, majd zenés műsorokkal folytatódott a mulatság.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: