2010-05-25 17:44:44• hírek • Szatmár.ro

Erdőd monográfiáját mutatják be

Vasárnap mutatják be az „Erdőd nyolc évszázada" címmel, Dr. Bura László által írt monográfiát.

„Erdőd nyolc évszázada" címmel írt könyvet Dr. Bura László, Erdőd település múltjáról, történetéről. A 226 oldal terjedelemben megjelenő, többségében fekete fehér, de színes betéteket és számos illusztrációt is tartalmazó könyv, a falu kialakulásától vezeti végig az olvasót a tizenharmadik-huszadik század történésein keresztül a jelenig, Erdőd várossá nyilvánításáig.

A település szűrőjén keresztül vezetett eseményleíráson túl azonban a monográfia pontos képet ad a helység földrajzi fekvését, nevét, az ispánság, majd uradalom és birtokosait illetően. Végigvezet a falukép alakulásán, kitűnő érzékenységgel fedezi fel az eseményekben, Erdőd építészetében, mezőgazdaságában, állattenyésztésében, iparában és kereskedelmében magát az erdődi embert, aki a sajátos helyzetéből adódóan ötvöz magyar és sváb hagyományokat, kultúrát.
Ez megmutatkozik népszokásaiban, népköltészetében, szorgalmában és faluformáló tevékenységében éppúgy, mint jelenkori örökségében. A néphagyományokkal, népszokásokkal külön fejezetben foglalkozik a könyv, ahogy az oktatás formáival és intézményeivel, a közművelődéssel és sporttal, a szociális és egészségügyi helyzettel.

Tudományos munkáról lévén szó, információit hivatkozásokkal közli, de statisztikai adatokat is felsorol és a további adatok után érdeklődő olvasó számára felsorolja az Erdőddel foglalkozó irodalmat, Erdőd könyvészetét.

Ahogy Dr. Bura Lászlótól megtudtuk, a könyv ötlete a Ft. Dr. Schupler Tibor erdődi születésű plébánossal, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye jelenlegi gazdasági igazgatójával folytatott közös beszélgetések során adódott. Schupler atya később a könyv megjelentetésében is nagy segítséget nyújtott. A bemutatóra május 30-án vasárnap a szentmise után, 11 órától kerül sor az erdődi Nagyboldogasszony templomban. Az eseményre szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: