2010-08-23 15:33:22• hírek • Szatmar.ro

Erdő állami pénzből

A Környezetvédelmi Alap Ügyvezetősége meghirdette a terméketlen földterületek beerdősítésének programját, amire 2010. augusztus. 16-a és október 1-je között lehet benyújtani az igényléseket.

Amíg az Európai Unióban átlagosan 35%-ban vannak létesítve erdők, Romániában csupán 26.7%-ban, míg Szatmár megyében még kevesebb, szám szerint 15%-ban vannak erdősítve a földterületek.

A mostani program célja, hogy a terméketlen területeket felhasználva javítsák ezt az arányt.

Felician Mircea, az Erdészeti- és Vadászati Felügyelőség területi vezetője elmondta, az állam egy vissza nem térítendő támogatással próbálja segíteni a nem termő földterülettel rendelkező helyi közigazgatási intézményeket, az egyesületekbe tömörült magánszemélyeket, közbirtokosságokat, oktatási intézményeket, illetve egyházakat. Ez utóbbi kettő esetében elégséges, ha csupán adminisztrálása alá is tartozik a terméketlen földterület.

A pályázatra országos szinten összesen 100 millió lejt különítettek el -tette hozzá a vezető.

A pályázatonként igényelhető 3,5 millió lejhez nem szükséges az önrésszel való hozzájárulás, amint ahogyan az más pályázatok esetében lenni szokott. Olyan kiadásokra lehet elkölteni ezt a pénzt, mint az adott terület megtisztítása, ennek elrendezése, a csemeték beszerzése, ezek elültetése, a betegségek megelőzése, az erdő rendben tartásához szükséges munkálatok, erdőőr alkalmazására és egyéb fontos tevékenységek.


Állami pénzből erdősíthetnek a tulajdonosok
Állami pénzből erdősíthetnek a tulajdonosok


A projekteket a Környezetvédelmi Alap Ügyvezetőségének nagyváradi kirendeltségéhez kell ugyan benyújtani, azonban Szatmárnémetiben a Környezetvédelmi Hivatal munkatársai, illetve a Környezetvédelmi Alap Ügyvezetőségének Fabricii utca 80. szám alatt található kirendeltségánek munkatársai is segítenek a lakosságnak a hivatalos iratok elkészítésében.

Amint azt Békessy Erzsébet, a megyei környezetvédelmi ügynökség ideiglenes igazgatója a Szatmár.ro-nak elmondta, megyénkben összesen 1721,47 hektár terület felel meg a kiírt pályázat követelményeinek, ebből a legtöbb Szaniszlón és Avasújfaluban található, azonban Hadadon, Szoporon, Turcon, Nagy Tarnán, Kisgércén és Borválaszúton is létesíthetnek erdőket.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: