2010-02-23 15:44:38• hírek • munkanélküli, állás, kormány

Érdemes munkanélkülit szerződtetni

Az új kormányrendelet 50 ezer munkanélkülit segíthet munkához.

Az utóbbi időben az Európai Unió tagállamai közül Romániában volt a legdrasztikusabb a munkanélküliség növekedése. Januárban a munkaképes lakosság 8.1%-a volt foglakoztatás nélkül.

A Szatmár megyei 7.0%-os munkanélküliségi ráta az országoshoz viszonylatban nem tünteti fel a térséget rossz színben, a tavalyi 5.8%-os éves megyei átlaghoz képest viszont számottevő a növekedés.

A Szatmár Megyei Foglakoztatási Hivatalnál külföldi foglakoztatással is igyekszik enyhíteni a helyzeten. 242 személyt keresnek külföldi munkára történő kiközvetítésre. Dániába 200 mezőgazdasági munkást, 10 állatgongozáshoz és növénytermesztéshez értőt, 10 melegházi munkást, és tíz szakorvost keresnek. Orvosból kettőt Németországba is foglalkoztatnának, illetve 10 gyógyszerészt Nagy Britanniába.

A román kormány is igyekszik javítani az országot rossz színben feltüntető mutatókat. Ezért kerül ma elfogadásra az a kormányrendelet, amely munkanélküliek alkalmazása esetén felmenti a foglakoztató cégeket az utánuk járó társadalombiztosítás befizetése alól. A kedvezményben hat hónapig részesülnek az érintett vállalkozások, abban az esetben, ha a felvett új személy 3 hónapig volt jegyezve a foglakoztatási hivatalban. A munkáltatónak 12 hónapig kötelessége alkalmazásban tartani az új munkaerőt.

Az intézkedéstől a kormány azt várja, hogy a jelenlegi 745 690 regisztrált munkanélküliből 50 000 számára teremtenek új álláslehetőséget, mondta el Emil Boc a napi kormányülést követően.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: