2013-04-28 11:27:21• hírek • MTI

Érdemek szerint lehet a jövőben zöld kártyához jutni az Egyesült Államokban

Rövidesen vége az amerikai vízumlottónak: 2017-től kezdve már ki-ki érdemei alapján juthat hozzá az Egyesült Államokban tartózkodási engedélyhez, kikerülve a hosszas sorbaállást.

Ha valaki például francia informatikus, jól beszél angolul, amerikai tartózkodási vízummal rendelkezik, de a munkaadója húzódozik támogatni, segítségére lehet az új rendszer. A reform tervezete a kongresszus előtt van, a javaslatot várhatóan a nyár végéig elfogadnak. Az új rendszerben tíz kritériumot vesznek figyelembe.

Egyetemi diplomáért öt pont, mesterfokozatú diplomáért tíz pont, doktorátusért pedig 15 pont jár. Minden, a szakmában eltöltött évért 0-tól 3 pont adható (legfeljebb 20). Ha az illető programozó, informatikus, szoftverfejlesztő tíz pont jár, a TOEFL (angol mint idegen nyelv) nyelvvizsgán elért 80 pont további tíz pontot hoz a konyhára.

Ha az illető a diplomájának megfelelő területen dolgozik, 8-tól 10 pontot kaphat. A 25 év alattiak 8 pontot kapnak, a 25 és 32 év közöttiek 6 pontot, a 33 és 37 év közöttiek 4 pontot. A 38 év felettieknek nem jár bónusz.

A legalább két embert foglalkoztató vállalkozó pontszáma 10.  Amerikai állampolgárságú, 31 évnél idősebb házas gyermek, illetve testvér megléte esetén az illető 10 pontot kap. Ha valaki valamilyen egyesület tagja, 2 pont illeti meg. További öt pont jár, ha az illető nem azokból az országokból érkezik, ahonnan sok a bevándorló, tehát a mexikóiak, a kínaiak és az indiaiak ebből a kategóriából kiesnek.

Az így adható maximális pontszám 100. Azt még egyelőre nem tudni, hogy végül is hány pont elegendő a zöld kártyához.  Jelenleg, ha valakinek nincs meg a négy év tanulmányi ideje, vagy a munkaadója nem támogatja, nincs esélye - magyarázta Gregory Siskind ügyvéd. A pontrendszer révén a zöld kártyát igénylő bevándorló nem függ többé a munkáltatójától.

2013-ig évente 55 ezer vízumot sorsoltak ki, de a republikánusok régóta szeretnék megszüntetni a programot, amely nem tesz különbséget a képzett és a képzetlen bevándorlók között. A pontrendszeren túl a reform várhatón felszabadítja a kutatók, a "rendkívül magas szinten kvalifikált", valamint az amerikai egyetemeken tudományos diplomát szerzett bevándorlók számára kiadható zöld kártyák kvótáját. A következő években várhatóan több százezer új kártyát osztanak szét az új rendszerben. Siskind szerint az új rendszer néhány év alatt véget vethet a jelenleg gondot okozó hosszas várakozásnak is.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: