2015-08-31 12:49:45• hírek • Szatmar.ro

Erdélyi magyar írók tábora Árkoson

Irodalmak, határvidékek - ezzel a címmel rendezi meg XIV. írótáborát az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a már megszokott helyszínen, a Kovászna megyei Árkoson. A szeptember 3. és 6. között zajló esemény nem csak az erdélyi írók és költők seregszemléje, de szakmai fórum is.

Az idei tematika a magyar és román irodalom kapcsolata és különbözősége, mindez a műfordítások, illetve a két nyelvterület könyvkiadásának és érdekvédelmi szövetségeinek prizmáján keresztül.

A táborban zajló beszélgetéseken részt vesznek a román irodalom jelentős képviselői is, mint Filip Florian, Lucian Dan Teodorovici, Dan Lungu, Ioan Groșan, valamint a román irodalom magyar tolmácsolói közül Lövétei Lázár László, Szonda Szabolcs, Lakatos Mihály.

Minden nap beszélgetésekre kerül sor, pénteken például írószervezetek vezetői (Varujan Vosganian, Markó Béla, Karácsonyi Zsolt, Szentmártoni János) járják körül a román és magyar irodalom kapcsolatának kérdését. Szintén pénteken fiatal román költők mutatkoznak be: Andrei Dosa, Vlad Drăgoi, Alex Vasies. A szombati tematika a román és a magyar irodalom fordítása, kapcsolatai könyvkiadói szemmel (a beszélgetésen jelen lesznek az Orpheusz, a Helikon, a Charmides és a Sétatér kiadók vezetői), este pedig az erdélyi magyar fiataloké a pódium.

Részletes program:
Péntek
:
11:00: Magyar szerzők román nyelven. Hubbes Lászlóval, Andrei Dosával és Markó Bélával beszélget Karácsonyi Zsolt
16: 00: Szövetségek, határvidéken. Írószervezetek vezetői a román és a magyar irodalom kapcsolatáról. Résztvevők: Varujan Vosganian, Markó Béla, Karácsonyi Zsolt, Szentmártoni János
Moderátor
: Szonda Szabolcs

21: 00: Fiatal román költők estje
Résztvevők
: Andrei Dosa, Vlad Drăgoi, Alex Vasies
Moderátor
: Fischer Botond

Szombat
10: 00: Könyvkiadók, határvidéken. A román és a magyar irodalom fordítása, kapcsolatai könyvkiadói szemmel.
Résztvevők
: Erős Kinga, az Orpheusz Kiadó igazgatója, Kovács Attila Zoltán, a Helikon Kiadó irodalmi vezetője, Marin Mălaicu Hondrari, a Charmides Kiadó vezetője, Király Zoltán, a Sétatér Egyesület ügyvezetője, Dan Lungu, író.
Moderátor
: Lakatos Mihály

12:00: E-MIL közgyűlés

Román szerzők magyar nyelven
15:00 Filip Florian - Lövétei Lázár László, Lucian Dan Teodorovici - Karácsonyi Zsolt; a szerzőkkel és a fordítókkal Szonda Szabolcs beszélget
16: 00 Dan Lungu - Szonda Szabolcs, Ioan Groșan - Lakatos Mihály; a szerzőkkel és a fordítókkal Karácsonyi Zsolt beszélget
18: 00 Hagyományos foci-örökrangadó
21: 00 Fiatal magyar szerzők estje
Résztvevők
:Horváth Előd Benjámin, Fischer Botond, Kali Ágnes, Varga László Edgár
Moderátor: Fekete Vince

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: