2008-05-30 17:50:43• hírek • Czinzel László

Erdélyi Szőlőhegyek Borverseny Muzsdalyon

bor1_kA megyében rendezték meg a kilencedik alkalommal megtartott „Erdélyi Szőlőhegyek" Borversenyt.

bor
A Románia Magyar Gazdák Egyesülete és a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadási Hivatal által szervezett megmérettetésre a vártnál kevesebben - 86 bormintával - neveztek be az erdélyi megyékből, viszont a minőségre egyáltalán nem lehetett panasz.

Csávossy György, a héttagú zsűri elnöke dicséretben részesítette a Szatmár megyei borászokat, és elsősorban az Avasújváros környékén honos bakator megmentésének, elterjesztésének a fontosságáról beszélt. Ez a fajta szőlő - amely transzilvanikum - ma már csak Avasújvároshegyen terem meg, és az utóbbi időben több próbálkozás is történt a máshol való meghonosítására.

A mintáknak mintegy a felét megyebeli termelő vonultatta fel. A nagyaranyat - azaz a legmagasabb pontszámnak megfelelő díjat - a Csombordi Kísérleti Pincészet 2004-es Nauszika bora kapta meg. A megyéből négy gazdálkodó bora részesült aranyérmes elismerésben, illetve pénzdíjban: az avasújvárosi Vas Imre, Ludróczki Sándor és Bartos István (mindhárman bakator borral) és a nagykárolyi Benze István Zoltán (cserszegi fűszeressel).

E mellett 15 szatmári borász kapott ezüstérmet, 10 bronzérmet. Szatmár megyéből 40, Szilágyból 4, Fehérből 21, Biharból 17, Aradból 4 bormintával neveztek be a versenyre: ebből 15 bor részesült aranyérmes, 27-27 ezüst, illetve bronzérmes elismerésben.

bor1

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: