2012-06-28 12:38:02• hírek • MTI

Erdélybe száll a páva

A szakmai zsűri 374 versenyszámot, mintegy kétezer versenyzőt küldött tovább a területi válogatókra. A közreműködők több mint ötöde külhoni induló. Az erdélyi versenyekkel lezárul a válogatók nyári szakasza, ősszel Pécs, Szeged és Gödöllő várja a versenyzőket - tájékoztata a Magyar Televízió. A csíkszeredai és kolozsvári bemutatóról a Kultikon ad összefoglalót (július 7., Duna 22.50)

Az anyaországi válogatók után pénteken Csíkszeredában, vasárnap Kolozsváron rendezik a Fölszállott a páva versenyeit. A két helyszínen mintegy félszáz indulóból választják ki a továbbjutókat.

A miskolci, százhalombattai és győri megmérettetés után Erdélyben folytatódnak a Fölszállott a páva előválogatói. Csíkszeredában a Városi Művelődési Házban (Temesvári sugárút 6.) június 29-én 11.00 órakor kezdődik a bemutató. A kolozsvári előadásnak a Kolozsvári Rádió (Donát út 160.) július 1-jén 11.00 órakor ad otthont. Csíkban tizenkilencen, a kincses városban pedig huszonketten versenyeznek a továbbjutásért. A rendezvényekre az MTVA és a Hagyományok Háza minden érdeklődőt szeretettel lát, a belépés díjtalan.

A verseny eddigi tapasztalatai alapján a válogatók szakmai színvonala megfelelt az elvárásoknak. A szakemberek az elmúlt negyven év szisztematikus munkájának tekintik, hogy a népzene, a népies műzene és az úgynevezett világzene a színpadi szereplők tudatában is különvált, s a jelentkezők kizárólag „tiszta forrásból" merítettek. A fellépők kivétel nélkül felkészülten álltak a színpadra, az anyaországi és külhoni művészek szakmai tudása között lényeges különbség nem volt.

„Örömmel és kíváncsian utazunk Erdélybe - nyilatkozta az indulás előtt Agócs Gergely néprajzkutató, a zsűri tagja. - Az erdélyi népzene, néptánc mozgalom sajátos módon fejlődött. Minden vidék büszke hagyományaira, s szakemberek a gyűjtéseikben jelentős eredményeket értek el. Hiteles előadást várok mindenkitől, hiszen a hagyomány Erdélyben még ma is apáról fiúra száll."

A Dunaszerdahelyi Dunaág Néptánccsoport

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: