2010-10-23 16:19:07• hírek • MTI

Erdély több pontján is megemlékeztek

Előadásokkal, fáklyás felvonulással, kopjafa-avatással emlékeztek Erdély különböző pontjain szombaton az 1956-os forradalomra.

Csíkszeredában vándorkiállítás nyílt Forradalom és szabadságharc címmel.  Az emlékezők koszorúzáson vettek részt az 1956-os kopjafánál, a Kalász negyedi temető előtti téren. Ünnepi megemlékezésre és koszorúzásra került sor a Gloria Victis emlékműnél is a Magyar Köztársaság Csíkszeredai Főkonzulátusának és a Volt Politikai Foglyok Szövetségének a szervezésében. Este a Csíki Kamarazenekar ünnepi koncertet ad a református templomban.

Baróton a Történelmi Vitézi Rend bardoc-miklósvárszéki szervezete a Petőfi utcai 56-os emlékműnél tartott megemlékezést, ahol kopjafát lepleztek le az erdővidéki politikai foglyok tiszteletére.  Kovásznán Író-olvasó találkozót rendeztek, amelynek meghívottja Oláh János József Attila-díjas költő, író, a Magyar Napló főszerkesztője volt. Ezt követően az 56-os emlékműnél ünnepséget tartottak. A rendezvényt a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület Ignácz Rózsa Irodalmi Klubja és a Székely Nemzeti Tanács szervezte.

Sepsiszentgyörgyön koszorúzás volt a Szalai Attila emléktáblánál, a városházán lévő emléktáblánál, az Erzsébet parkban elhelyezett kopjafánál, a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán található 56-os emlékműnél. Ez utóbbi ünnepi műsor helyszíne is volt, amelyen beszédet mondott Antal Árpád polgármester, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, továbbá a Volt Politikai Foglyok Szövetségének és a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének a képviselője. A Székely Nemzeti Múzeumban levetítették a Biszku Béláról szóló Bűn és büntetlenség című dokumentumfilmet. A rendezvényt Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala, a Volt Politikai Foglyok Szövetsége és az Erdélyi ‘56-os Bajtársi Társaság közösen szervezte.

Székelykeresztúron ökumenikus istentisztelet keretében emlékeztek a forradalomra a római katolikus templomban. Az emlékezők gyertyás felvonuláson is részt vesznek, a római katolikus templomtól a millenniumi emlékműig vonulnak. Koszorúzást rendeztek a millenniumi emlékműnél, ezt követően a helyi Petőfi Általános iskola megemlékező műsorára került sor.  Székelyudvarhelyen az önkormányzat megemlékezést szervezett a Barátok temploma melletti emlékműnél. Délután istentiszteletet tartottak a Varga Katalin utcai református templomban. Posta Imre tényfeltáró író, pszichológus előadást tartott Magyarországot felszámolták, a magyarokat elárulták címmel. Az előadást követően a Székely Pajzs szervezet fáklyás felvonulást szervez a kommunizmus áldozatainak az emlékművéhez.

Kolozsváron az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs Megyei Szervezete megemlékező ünnepséget szervezett.  rendezvény keretében Asztalos István, Varga Lajos és Pállukács Hajnal tartott előadást. Az est házigazdája Csigi Levente, az EMNT Kolozs megyei szervezetének elnöke.

Nagyváradon a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának belső udvarában található emléktáblánál ünnepelték az évfordulót. A résztvevőket Barabás Zoltán költő, a Partiumi Magyar Művelődési Céh igazgatója köszöntötte. Ünnepi beszédet dr. Fleisz János történész mondott Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc üzenete címmel. Az emléktáblánál koszorúzás és gyertyagyújtás is volt.

Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet szombaton Snagovban - Nagy Imre egykori fogságának színhelyén - megkoszorúzta Nagy Imre szobrát Budai Richárddal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bukaresti szervezetének elnökével és a román forradalmárok szövetségének delegációjával együtt. A péntek este a bukaresti nagykövetségen adott ünnepi fogadáson jelen volt Elena Udrea román regionális és turisztikai fejlesztési miniszter is. Ugyancsak az évforduló tiszteletére csütörtök este díszelőadás keretében mutatták be a Csárdáskirálynőt a bukaresti Ioan Dacian  Operettszínházban.


Ma Erdély több pontján is megemlékeztek
Ma Erdély több pontján is megemlékezések zajlottak


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: