2007-11-15 21:18:43• hírek • Szatmar.ro

Erdély legyen az összefogás példaképe

 Fehér és Szeben megyében járt az RMDSZ országos karavánja.

Medgyesen zsúfolásig telt terem fogadta Winkler Gyula távközlési és informatikai, Korodi Attila környezetvédelmi minisztert. Jakab Elek, a Szeben megyei RMDSZ elnöke köszöntötte a jelenlevőket, aki emlékeztetett, hogy ugyanezen a napon Nagyszebenben tartották a román-magyar közös kormányülést. „Ma már nem a sajtó kedvéért találkozunk, hanem azért, hogy közösen dolgozzunk egy jobb jövő érdekében” – számolt be a nagyszebeni eseményről Winkler Gyula.

Szórványban egy célja van a közösségnek, a megmaradás, a megerősödés és gyermekeink jövőjének biztosítása – hívta fel a figyelmet a Hunyad megyei származású miniszter. „Én magam is szórványban nőttem fel, ma is ott élek, így tudom, mit jelent intézményt létrehozni, érdekeinket megvédeni, magyarnak megmaradni” – mutatott rá Winkler Gyula. 

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter a dél-tiroliak példáját idézte fel, ahol a német közösség 30 évig küzdött az autonómiáért. „Ha nekik volt kitartásuk, akkor nekünk is lesz. Mi most már itthon megtapasztalhattuk, hogy a román politikai élet mennyit bír el, ami a kisebbségvédelmet illeti, minden kis lépésért harcolni kell, de ezt a küzdelmet csakis egységes politikai képviselettel lehet továbbvinni” – jelentette ki az EP- képviselőjelölt. A medgyesiek arra is kíváncsiak voltak, mi a teendő a népszavazás ügyében, az RMDSZ-es politikusok elmagyarázták, a magyar közösségnek nem felel meg. 
 
Nagyenyeden pedagógusokkal találkozott Sógor Csaba és Winkler Gyula. Elsősorban a tanügyi gondokról beszélgettek, ugyanis az Európai Unió az oktatásban is versenyképességet vár el, erre fel kel készülni. Winkler Gyula miniszter a nemrég átadott dévai Téglás Gábor Iskolaközponttal kapcsolatos tapasztalatait ismertette, hangsúlyozva, hogy mennyire kiemelkedő eredménynek számít egy-egy intézmény létrehozása a szórványban. A nagyenyediek arról számoltak be, hogy a fenntartása is nehéz egy iskolának a szórványban, éppen ezért elsősorban pályázatokban gondolkodnak. Erdély legyen az összefogás példaképe, ne engedjük, hogy szétszóródjunk, innen a szórványból aggódva nézzük, hogy nem lett megegyezés – fogalmazták meg a nagyenyedi pedagógusok. -November 25-e után folytatjuk a tárgyalásokat és reméljük, hogy a magyar közösségnek továbbra is egységes képviselete lesz, mert így van erőnk, így figyelnek a szavunkra, így tudunk eredményeket elérni – mondta Sógor Csaba.
 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: