2016-01-18 13:36:07• hírek • MTI

Erdély: elszívó hatása lehet a csoknak

Erdélyi szociológusok szerint elszívó hatása lehet az erdélyi magyarságra nézve a magyar kormány családi otthonteremtési kedvezményének (csok) - derül ki a Krónika erdélyi magyar napilap hétfői számában közölt összeállításból.

Horváth István, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezetője elmondta, már most viszonylag nagy az elvándorlási kedv az erdélyi magyarság körében, és a Magyarországon bevezetendő családi otthonteremtési kedvezmény további szívóhatást gyakorolhat. A szociológus emlékeztetett rá, hogy Magyarország fokozatosan terjesztette ki a politikai jogokat a külhoni magyarokra, és eddig csak azok részesülhettek szociális támogatásban, akik Magyarországon hozzájárultak a társadalombiztosítási alaphoz. Hozzátette: a szociális jogok kiterjesztése újdonságnak számít, és vannak rétegek, melyek a támogatás miatt áttelepedhetnek az anyaországba.

Horváth István rámutatott, hogy Romániában a gyermekvállalást ösztönző, családtámogató programok nem is léteznek, ezért a magyarországi otthonteremtési kedvezmény a pályakezdők, de a stabil anyagi helyzettel rendelkezők számára is kecsegtető lehet.

"Ha a gyerekvállalási kedv amúgy is megjelenik mint élet- vagy családprojekt, akkor a fiatalok mindenképpen megfontolás tárgyává teszik majd, hogy áttelepedjenek Magyarországra, ahol lehívhatják a 20 millió forintos támogatást. A fiatal családok felvállalják majd a három gyereket, de ezek a gyerekek már nem Erdélyben vagy a Székelyföldön fognak megszületni" - vázolta a lehetséges forgatókönyvet a szociológus.

Antal Árpád szociológus, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a magyar kormány kedvezménye a már meglévő kivándorlási kedvet mozdíthatja el az anyaország irányába. "Az a székelyföldi fiatal, aki azt tervezte, hogy Angliába megy dolgozni, lehet, hogy a program hatására inkább Magyarországon telepedik le, ott vállal gyereket. Ez nemzetpolitikai szempontból kisebb veszteség, ám a Székelyföldnek mégiscsak az" - példálódzott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa.

Hozzátette, azt kellene megoldani magyar kormányzati segítséggel, hogy a gyerekvállalás ösztönzése az otthon maradás támogatásával társuljon, összegezte a háromszéki RMDSZ-es politikus. "A jól működő, bevált oktatási-nevelési támogatás mintájára a szülőföldön való boldogulást elősegítő programokat is életbe kellene léptetni" - fogalmazott Antal Árpád.

A Krónika arról az értesüléséről is beszámolt, hogy a Fidesz és az RMDSZ megrendelésére az erdélyi magyarok körében felmérés készül, amely a politikai opciók mellett arra is kiterjed, hogy milyen céllal igényelték a magyar állampolgárságot az erdélyi magyarok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: