2012-05-28 16:14:14• hírek • Kocsis Zoltán

Erdély egyik legmodernebb onkológiáját adták át Szatmárnémetiben

A két legutóbbi egészségügyi miniszter társaságában hétfőn adta át Csehi Árpád és Ilyés Gyula a Szatmár Megyei Kórház Onkológiai Osztályát, amely gyakorlatilag újjászületett, köszönhetően a felújítási és bővítési munkálatoknak, amelyet a Megyei Tanács és az egészségügyi minisztérium finanszírozott.

Marc Adrian, a megyei kórház menedzsere egy 30-40 centiméteres fémcsővel a kezében fogadta a vendégeket. Elmondta, hogy az a Régi Kórház 1952-ben beüzemelt fűtésrendszeréből származik. A cső belsejét jól láthatóan teljesen eldugaszolta a sok rozsdás lerakódás. „Ezt látva ne csodálkozzunk, hogy nem működött a fűtés az épületben. Ezért ez egy ünnepi pillanat számunkra, hogy átadhatjuk a felújított onkológiai osztályt", jelentette ki.

Cseke Attila, egykori egészségügyi miniszter, a kórházi decentralizáció megalkotója megemlítette, hogy „hál' Istennek nem ez az első jelentős felújítás, amit Szatmár megyében az utóbbi időben átadtunk". Ezt követően az egykori tárcavezető elmagyarázta, miért is volt olyan fontos számára a szatmári egészségügy támogatása. „Egyrészt az egészségügyi intézmények nagyon rossz állapotban voltak, másrészt pedig, az ország nyugati határvidékéről lévén szó, fontos volt, hogy a betegeknek nem legyen szükségük Magyarországra menni orvoshoz. A dolog harmadik összetevője pedig, hogy az önkormányzatok vezetőiben olyan személyeket ismerhettem meg, akikkel ténylegesen lehet dolgozni", a nagyváradi polgármester-jelölt. Kiemelte továbbá, hogy Szatmár megye volt az első, amely végrehajtotta a kórházi decentralizációt és megemlítette az „ország egyik legmodernebb sürgősségi osztályának" a kiépítését is.

Ritli László, aki Cseke utódja volt a minisztérium élén, előzékenyen elődjére hárította az érdemeket, mondván „nekem könnyebb dolgom volt, csak folytatnom kellett a megkezdett munkát". Felhívta a figyelmet, hogy Szatmár megyében 700-800-al nő a daganatos betegek száma évente, „de szerencsére itt egy nagyszerű onkológus csapat működik", tette hozzá.



Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke köszönetet mondott a segítségért a két egykori miniszternek, továbbá a kollégáinak, az orvosoknak, a kivitelezőnek. „Kollégáim folyamatosan dolgoznak, most éppen az avasfelsőfalui és a tasnádi kórház, valamint a Járóbetegellátó felújításán". Kiemelte, hogy a Régi Kórház épülete szimbolikus jelleggel bír a szatmáriak számára, ezért annak rehabilitálása ebből a szempontból is fontos. Eugeniu Avram prefektus Csekének és Ritlinek köszönte meg a segítséget, mondván védőszárnyaik alá vették Szatmár megyét.

Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere a decentralizációt méltatta, mondván, így már van hova és miért befektetniük a helyi önkormányzatoknak. „Korábban finanszíroztuk a Megyei Kórház fűtésrendszerének felújítását, ám most más a helyzet: a sajátunkba fektetünk be."



„Ez egy csoda, ami itt történik - fogalmazott elragadtatással Stelian Pop, az onkológiai osztály vezetője. Mindez a decentralizációnak köszönhető, és a Megyei Tanácsnak", mondta, majd heves kirohanást intézett a mindenkori román kormány ellen. „Szégyen, hogy Románia a nemzeti össztermékének csak a 3-4%-át fordítja egészségügyre. Ez a szám egyetlen uniós ország sem süllyed 6% alá. Amit itt láthatnak, hölgyeim és uraim, az nyugati színvonal keleti finanszírozásból", jelentette ki.

Régi Kórházban lévő onkológiai osztály bővítése, átszervezése és felújítása 2,64 millió lejbe került. Ebből 2,444 millió lejt az egészségügyi minisztérium biztosított, 196.000 lejt pedig a Megyei Tanács. Mindamellett, hogy teljesen felújított az osztály belsejét, a fűtés-, kanalizálási és elektromos hálózatát, közel 30%-al megnövelték területét is. Ez lehetővé tette, hogy az 55 ágy csak két és négyágyas szobákban legyenek elhelyezve. Akárcsak az a 13 ágy, amely a járóbetegellátást szolgálja.

„Több szakemberrel volt alkalmam beszélni a közelmúltban és mindannyian azt mondták, a szatmárnémeti onkológia Erdély, sőt országos szinten is a legjobbak közé tartozik", mondta Csehi.

Szatmár megyében az elhalálozások 19-20%-át a daganatos betegségek okozzák, ezzel pedig a második leggyakoribb elhalálozási ok az szív-és érrendszeri megbetegedések után.

Ilyen volt:


Ilyen lett:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: