2007-03-03 14:09:08• hírek • Szatmar.ro

Erdély, a Keleti Svájc?

 Markó Béla újabb négyéves elnöki mandátumot kapott az RMDSZ élén.

Ismét bizalmat szavazott az RMDSZ Kongresszusa Markó Bélának, így a következő négy évben is ő tölti be az elnöki tisztséget a Szövetség élén.

Markó Béla kölcsönös bizalmat kért a munkája folytatásához. Ugyanakkor kijelentette,a szervezetet szövetségként szeretné megtartani ezután is, nem pártként. Területi szervezetek, ideológiák, platformok, ifjúsági szervezetek együttműködő szövetségeként, amely az egyházakat, a civil szervezeteket, a szakmai szervezeteket egyenrangú partnerének tekinti akkor, amikor jövőt megtervezik.

 A szövetségi elnök Új Erdélyt, új magyarságot című programbeszédében a következőképpen fogalmazta meg, miért vállalta el újra a jelölést: "Legfőbb okom, indokom, magyarázatom a magam számára, hogy miért vállalnám tovább, mégis más. Tulajdonképpen egyetlenegy szó: Erdély! Kós Károly, akinek Kiáltó szójából mottóként idéztünk Kongresszusunkon is, megrögzött Erdély-párti volt, transzszilvanista. Abban a korban, vagy még azelőtt is, sokan álmodtak úgy a jövő Erdélyéről, mint valamiféle Keleti Svájcról. Ezeket a naivnak tetsző álmokat a történelem durván porrá rontotta. Nos, úgy gondolom, hogy 2007. január 1-től ismét lehet álmodni ezt az álmot, mert a versenyfutást a múló idővel megnyertük. Mi nyertük meg! Itt van legalább másfélmillió magyar, itt van egy legalább nyolcvan százalékban magyar Székelyföld, itt van az erős magyarságú Partium, itt van a büszke hagyományú Kalotaszeg, itt van a szórvány, amely Berzsenyi óta tudja, hogy „nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat”, itt vagyunk, és most már itt is leszünk. Ha továbbra is együtt maradunk! Erdélyben magyarnak, románnak, németnek, mindenkinek egyenlő jogokat kell teremteni közösségként is. A román mellett itt hivatalos státust kell adni más nyelveknek is, és ez részben már meg is történt, de tovább kell haladni ezen az úton. Küzdenünk kell egész Erdély fejlesztéséért, vissza kell adnunk Erdély rangját, súlyát Románián belül. Mint ahogy a többi régiónak, Moldvának, Havasalföldnek, Dobrudzsának is joga van ehhez. Nem az egységes állam eszméjét kérdőjelezzük meg ezzel, erről vitatkozni ma már egyébként is idejétmúlt az egységes Európában. Egységes Románia, egységes Erdély, egységes Székelyföld, egységes magyarság, egységes Európa: ezek már réges-rég nem állíthatók szembe egymással, ezeket ma már együtt kell elgondolni. Erdélyt elhanyagolták, Erdélyt háttérbe szorították, Erdélyben még autópályát sem akartak építeni! Ezen részben már változtatni tudtunk, a nagy változásnak pedig ezután, a következő években kell végbemennie."

A Szövetség elnöke együtt szeretne dolgozni Magyarországgal a nemzeti célok megvalósításáért, de a románokkal is az élhetőbb, lakhatóbb, svájci mintájú Erdélyért, mert véleménye szerint a romániai magyar közösség sorsát egy pillanatig sem lehetett elszakítani az ország sorsától.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: