2019-05-12 09:38:09• hírek • Hirado.hu

Érdekes módszerrel fagyasztanák újra a jégsapkákat

Foto: flickr.com / cmichel67
Foto: flickr.com / cmichel67

A Cambridge-i Egyetem kutatói új intézményt indítanak, amely azt is tanulmányozza, hogyan lehet újrafagyasztani a sarki jégsapkákat tengervizet permetezve a felhők közé.

Az új Centre for Climate Repair (Éghajlat Javításáért Felelős Központ) olyan radikális módszereket kezdett tanulmányozni, melyek kivitelezését eddig lehetetlennek tartották. Céljuk ezzel a légkör lehűtése – olvasható a brit The Telegraph napilapban.

 

Az egyik tanulmány szerint hajókról indítva tengervizet permeteznének a levegőbe azt remélve, hogy az apró vízrészecskék felhőket képeznek a jégsapkák fölött. A felhők így elzárnák az utat a napsugarak és a jégsapkák között, ezzel lehűtve a jégtakarót.

 

A másik tervezet szerint, amely az óceán „zöldítésére” irányul, vasrészecskéket juttatnának a vízbe, így stimulálva az algákat, hogy a fotoszintézis által elnyeljék a szén-dioxidot a levegőből.

 

Sir David King, a kormányzat korábbi vezető tudományos tanácsadója és a projekt vezetője azt nyilatkozta, hogy amit a következő tíz évben véghez fognak vinni, meghatározza majd az emberiség jövőjét a következő tízezer évre.

 

Nincs manapság olyan központ, amely erre a sorsdöntő ügyre koncentrálna – tette hozzá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: