2007-11-02 12:01:34• hírek • István Löchli

Érdekes közvéleménykutatás

 Az Európai Információs Központ szatmári közvéleménykutatása meglepő eredményekkel zárult.
 A Helyi Európai Demokrácia Hete alkalmával az Európa Információs Központ közvéleménykutatást rendezett a polgárok körében, melynek lényege, hogy felmérjék a lakosság körében mennyire ismerik a helyi közigazgatási szervek feladatkörét és munkáját. 

A felmérést több mint 150 szatmárnémeti lakos körében, végezték el. A kérdőív 21 kérdésének végeredménye igen meglepő adatokkal szolgálnak.

- arra a kérdésre, hogy milyen gyakran látogatják a szatmári lakosok a Helyi Közigazgatási Szervek székhelyét, a válaszadók 19%-a mondta, hogy még sohasem tett látogatást, 42%-uk évente egyszer, 19% félévente, 8.5% havonta egyszer, 4.25% legalább egyszer hetente, és 7.25%-uk gyakrabban. A megkérdezettek 25.6%-a nem érdeklődött még soha a Helyi Közigazgatási Szervek határozatairól és csak 17%-uk érdeklődik gyakrabban, mint hetente egy alkalommal.

- információszerzés céljából a megkérdezettek 20.5%-a használja az internetet mint információszerzési eszközt, 74% a helyi sajtót és 5.5%-uk közvetlen módon a Helyi Közigazgatási Szervek székhelyén szerez információkat.

- meglepő eredmény, hogy a 150 válaszadó 76.6%-a már informálódott a helyi közigazgatási szervek feladatáról és kötelességeiről, 85%-a a megkérdezetteknek részt szeretne venni a helyi döntéshozatalban, ezen polgárok 10%-a részt vett már a Helyi Tanács legalább egy ülésén. A Tanács ülésein való részvétel alacsony mértéke annak a tulajdonítható, hogy csupán 46.8%-a a megkérdezetteknek tudja, hogy ezek az ülések nyitottak a lakosság számára is, kivéve bizonyos, törvény által szabályozott eseteket.

- a Szatmárnémeti Helyi Tanácsára vonatkozó kérdések közül említésre méltó, hogy csupán 17%-a a megkérdezetteknek tudja, hogy megyeszékhelyünknek 23 helyi tanácsosa van és 45% tudja, hogy ezeket általános, egyenlő, közvetlen, titkos és szabadon kinyilvánított szavazás által választják meg. Ugyancsak 27.5%-uk tudott megnevezni két helyi tanácsost.

- az alpolgármesterek megválasztásának módját illetően csupán 40.5%-a a megkérdezetteknek tudták, hogy ezeket a Helyi Tanács választja a tagjai közül, megyeszékhelyünk két alpolgármesterének nevét pedig a megkérdezett lakosság csupán 42.5%-a ismeri.

- a közvéleménykutatás résztvevőinek értelmezniük kellett a "helyi demokrácia" kifejezést. Annak ellenére, hogy a megkérdezettek 72% megtagadta a kifejezés értelmezését, konkrét válaszok is voltak a szatmáriak részéről. Az egyik polgár szerint a helyi demokrácia nem más, mint "lehetőség a lakosság számára, hogy közvetlen módon beleavatkozhassanak a helység továbbfejlesztésébe", egy másik megkérdezett szerint a helyi demokráciát úgy is értelmezhetjük, mint "áttetszőség a döntéshozatalban".

Annak ellenére, hogy a kérdőívet csupán 150 személy töltötte ki, mégis fontos következtetések vonhatók belőle: nagyobb érdeklődésre lenne szükség a lakosság részéről a Helyi Közigazgatási Szervek összetételére és működésére vonatkozóan.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: