2009-02-15 17:47:50• hírek • Parajdi Andrea

Erdei: amnéziás költségvetésünk lesz

Átláthatatlan és amnéziás - ezekkel a jelzőkkel határozta meg röviden Erdei D. István, az RMDSZ parlamenti képviselője, a 2009-es év országos költségvetését. A Szatmár megye számára készített költségvetés sem fogja fedezni a megye kiadásait, sőt olyan fontos beruházások maradnak finanszírozás nélkül, mint a Majtényi felüljáró, vagy a Nagybánya, Szatmárnémeti és Nagyvárad közti országút modernizálása.

Erdei D. István, az RMDSZ parlamenti képviselője, Csehi Árpád, a Szatmár Megyei tanács elnöke, illetve Günthner Tibor szenátor, vasárnap délután sajtótájékoztatón számoltak be a 2009-es év országos költségvetéséről. Mint mondták, az RMDSZ számos pontnál módosító indítványt nyújtott be, azonban a kormány ezeket elutasította.

Az.idei év költségvetése teljesen átláthatatlan, hiszen a bevételi oldalon növekedés mutatkozik, ez viszont nem tükröződik a kiadási vonalon. A kormány úgy tekinti, hogy a jövedelmi adóból származó bevétel növekedni fog, azonban kérdéses, hogy ez a növekedés, hogyan valósulhat meg, ha a fizetések nem emelkednek. Erdei D. István szerint várhatóan adónöveléssel próbálkozik majd a kormány, s ilyen módon számít magasabb jövedelmi adóra. -Ahogyan az elmúlt időszakban 2,5 százalékkal növelték a társadalombiztosítási illeték mértékét, nem zárhatjuk ki azt sem, hogy növelik a jövedelmi adó értékét is -mondja a parlamenti képviselő.

A jelenleg kormányzó pártok, a kampányidőszakban megígért nyugdíjemelést egyszerűen „elfelejtették" belefoglalni az idei év költségvetésébe. A tanügyi dolgozóknak, a törvény szerint járó 50%-os fizetésemelés biztosítása alól is kitértek, s csupán 5%-os béremelést határoztak meg a számukra. Arról sincsen tétel a költségvetésben, hogy mi van azzal a 20 ezer euróval, amelyet a külföldön dolgozó román állampolgárok visszacsalogatására ígértek. Bár az idei év költségvetés az egészségügyi szolgáltatások fenntartására, némileg több mint 2008-ban, azonban néhány fejezetben komoly finanszírozási csökkenést mutat. A családorvosok számára 40%-kal kevesebb összeget különítettek el, amely a családorvosi háló megritkulását idézheti elő. Továbbá 13%-kal redukálták az orvosi segédeszközök támogatását is. - Ez egy nagyon komoly dolog, amivel nem szabad játszani. Előfordulhat olyan eset, hogy valaki azért nem kaphat meg egy művégtagot, mert az állam nem ad rá pénzt -fejti ki Erdei.

A Szatmár megye számára készített költségvetés is gondokat okoz, hiszen a Megyei Tanácsra sokkal több terhet róttak. Csak, hogy egy példát említsünk a tej és kifli program keretében, az iskolásoknak járó reggelihez immár mézet is biztosítani kell, ennek költségei azonban nincsenek külön belefoglalva a büdzsébe. Az idei év egyik legnagyobb problémája az Önkormányzatok működésének biztosítását jelenti, hiszen erre a célra a költségvetés, a tavalyi évhez képest több mint 20%-al csökkent. Ebből a pénzből legfeljebb júniusig lehet megoldani a Polgármesteri Hivatalok működését. A Megyei Tanács, a megyei és községi utak karbantartását is más pénzből kényszerül megoldani, hiszen ezen a téren is minimális összegeket határozott meg a kormány. Olyan fontos beruházások maradnak finanszírozás nélkül, mint a Majtényi felüljáró, vagy a Nagybánya, Szatmárnémeti és Nagyvárad közti 19-es országút modernizálása. A Szállításügyi Minisztérium nem csupán az előbb említett beruházásokat hagyta ki a listájáról, hanem a műemlék jellegű Szatmárnémeti Vasútállomás felújítására is mindössze annyi összeget szánt, amennyi csupán néhány tanulmány előkészítésére lesz elegendő.

Csehi Árpád, a Megyei Tanács elnöke elmondta, idén arra koncentrálnak leginkább, hogy az adminisztrációk működése zavartalan legyen, illetve, hogy az uniós projektek készítésében továbbra is segíteni tudják a településeket. Mint mondta, egy olyan indítvány benyújtását tervezik, amely az Önkormányzatok számára megszüntetné az uniós pénzből megvalósított, beruházások után fizetendő általános forgalmi adót. A törvény értelmében a helyi adminisztrációk visszaigényelhetik az áfát, ezért egyáltalán nem lenne szükséges befizetni ezt az illetéket, ha az amúgy is visszamegy a helyi adminisztráció kasszájába. -Egy több millió eurós uniós pénzekből készült beruházás esetén, több százezer euró lehet az áfa. Idén nem lesz arra keretünk, hogy ezt befizessük, s miért is kellene ha a pénz három-négy hónap múlva visszaérkezik -magyarázta Csehi.

Az idei év költségvetése egyébként tartalmazza a Szatmárnémetibe tervezett olimpia méretű úszómedence finanszírozásának összegét -jegyezte meg Günthner Tibor szenátor, valamint azt is hozzátette, hogy a hőszigetelési programban, a kormány által vállalt 50%-os támogatás is pozitívumként emlegethető.

A Szatmár megye számára készített költségvetés sem fogja fedezni a megye kiadásait.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: