2016-11-21 15:03:16• hírek • Választási hirdetés

Erdei: Romániának új alkotmányra van szüksége

Romániában 2003-ban módosították utolsó alkalommal az alkotmányt, 2007 januárjától tagjai vagyunk az EU-nak, az ország alaptörvénye azonban nem igazodott a változásokhoz- erről Erdei D. István, parlamenti képviselő beszélt a City rádió műsorában.

„A normális demokrácia három lábon áll: törvényhozás, végrehajtás, valamint igazságszolgáltatás. Ez a három tényező egymást támogatva kell működjön. Nálunk azonban sokszor cserélődnek fel a feladatok, a komány például a indokolatlanul sok kormányrendeletével átveszi a törvényhozás szerepét, mert bár a kormányrendeletek is a parlament elé kerülnek, de ekkorra ezeket már rég életbe léptették"- magyarázta a parlamenti képviselő és képviselőjelölt. Erdei D. István, 16 éve képviseli Szatmár megye érdekeit a Román Parlamentben. Ez idő alatt nagyon sok, általa „faramuci" helyzettel találkozott. Ilyen volt pár évvel ezelőtt az alkotmány módosításának elvetése is.

„Mikor Romániában létrejött egy olyan politikai erő, mely a kétharmados többséget biztosítani tudta, az akkori USL pártszövetség alkotmányt szeretett volna módosítani. Elő is készítették a módosításhoz szükséges törvénytervezetet, ami ellen az akkori ellenzék fellebezett, az alkotmánybíróság pedig nekik adott igazat, vagyis az egész törvénytervezetet alkotmányellenesnek nyilvánította. Ennek az indoklásában szerepelt, hogy ellenkezik az alkotmánnyal. De hát egy módosító javaslat, az nyilván, hogy ellenkezik az eredeti szöveggel. Ezzel gyakorlatilag egyszer és mindenkorra megtiltotta az alkotmány módosítását az alkotmánybíróság"- utalt a múltbéli próbálkozásra Erdei D. István.

A helyzet azért is „faramuci", mert a világ változik és ezekhez a változásokhoz az alkotmánynak is igazodnia kellene. Ugyanakkor a parlamenti képviselő nem tartja elfogadhatónak, hogy egy kilenc tagból álló bizottság megváltoztassa a kétkamarás parlament döntését. „Ilyen körülmények között az egyetlen megoldás, ha az új parlament, alkotmányozó parlamenté alakul és ki kell dolgozzon egy új alkotmányt, hiszen semmi garancia arra, hogy egy új módosítást nem nyilvánítanak újfent alkotmányellenesnek"- tette hozzá a parlamenti képviselő.

Az RMDSZ választási programjában is megfogalmazódik az új alkotmány igénye. "Olyan alkotmányt szeretnénk, mely államalkotó tényezőként ismeri el a romániai, erdélyi magyarságot" - mondja Erdei D. István.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: