2009-06-08 15:07:37• hírek • Venczel Katalin/MTI

Ep-választás - Franciaország

Nicolas Sarkozy pártjának, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) az európai parlamenti választáson előre jelzett és biztos győzelme mellett a Zöldeknek a Daniel-Cohn Bendit összefogásával történt váratlan előtörését és a legnagyobb ellenzéki párt, a szocialisták földrengésszerű összeomlását hangsúlyozta hétfőn a francia sajtó.

Az 1979-es első közvetlen EP-választás óta legalacsonyabb, 40,65 százalékos részvételi arány mellett a választás egyértelmű győztese 27,87 százalékkal a kormánypárt, amely az eddigi 17 után ezentúl 29 hellyel fog rendelkezni az Európai Parlamentben. Az ellenzéki szocialisták 16,48 százalékkal és a Zöldek 16,28 százalékkal egyaránt 14-14 képviselőt küldhetnek Brüsszelbe.

Míg az eddig 31 EP-képviselővel rendelkező legnagyobb ellenzéki párt számára a választás óriási kudarc, a Zöldek kétszeresére növelték frakciójukat és Franciaországban harmadik erővé váltak az összeomlott centrista Modem helyett, amely a szavazatok 8,45 százalékával a korábbi 11-ről 6-ra csökkentette képviselőinek számát.
A konzervatív Le Figaro szerint az ellenzéki PS-t megalázta, a centristákat pedig térdre kényszerítette a szintén ellenzéki Cohn-Bendit, aki a választás nagy győztese.

A France Soir szerint ez "Cohn-Bendit nagy napja" volt. A baloldali Libération címlapján a német-francia politikus fotójával és rajta "Dany boom" felirattal jelent meg. Valamennyi szerkesztőségi cikk az Európa Ökológia elnevezésű formációt tartja a választás igazi nyertesének.


A párizsi Notre Dame épülete
A párizsi Notre Dame épülete


A legolvasottabb regionális lap, a Sud-Ouest azt hangsúlyozza: a "Zöld Dany" győzelme reményt adott azoknak, akik még hisznek abban, hogy a politika meg tudja változtatni a világot. A Cohn-Bendit-José Bové-Eva Joly trió által vezetett zöld lista rávilágított arra, hogy a fiatalokat is érdekelheti a politika, ha az a jövőjükkel foglalkozik, és azt szeretné jobbá tenni - írta a regionális lap.

Az EP-választás másik nagy győztesének Nicolas Sarkozyt tartják a lapok, aki az eredmény tudatában az eddiginél kisebb nyomás alatt folytathatja elnöki mandátumát, és a következő választásokon (2010-ben regionális választások lesznek Franciaországban) jobb pozícióból indulhat. 

A France-Soir szerint "két évvel a hatalomra kerülése után a sarkozyzmus jól van". A Le Figaro szerint "a köztársasági elnök zöld utat kapott a közvéleménytől". A baloldali Libération is elismeri, hogy "a tegnapi választás az államfő vitathatatlan teljesítményét" bizonyítja.

A La Tribune pénzügyi lap szerint az eredmény Sarkozy számára egyetlen problémát vet fel: hogyan kívánja folytatni a kormányátalakítás során a politikai nyitást, azaz posztok felajánlását a szocialistáknak, amikor ellenfelei megsemmisültek?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: