2010-07-27 13:42:57• hírek • Szatmar.ro

Épülhet a harmadik híd

A rendszerváltás óta Szatmárnémeti gépjármű tulajdonosainak száma, illetve az árú forgalom annyira megnövekedett, hogy a jelenleg rendelkezésre álló híd már nem elégséges a zökkenőmentes közlekedés számára.

Napirendre tűzte csütörtöki ülésére a Helyi Tanács a tervezett harmadik híd városrendezési tervének megvitatását, illetve elfogadását, tudtuk meg Ilyés Gyula polgármestertől.

A forgalmat megkönnyítő híd tervére kiírt pályázatot tavaly június 19-én zárták le. A négy leadott munkából kettőt eleve kizártak, mivel ezek nem feleltek meg a feltételeknek. A fennmaradó két pályázatból az első helyen a bukaresti Iptana kft., míg második helyen a Sodi Constructii kft. végzett. A munkákat elbíráló testület szakemberei műszaki, gazdasági, illetve esztétikai szempontok alapján döntöttek. Az első helyezett amellett, hogy jóval látványosabb volt a szakemberek szerint, mint a második helyet elfoglalté, árban is kedvezőbb, mivel hozzávetőleg 12 millió euróba kerülne megépítése.

Ez az összeg természetesen tavaly sem és idén sem áll a város rendelkezésére. A polgármester elmondta, egyelőre a hídépítés első fázisánál tartanak, azaz a városrendezési terv elfogadásánál.
Ezután következik a megvalósíthatósági terv elkészítése, majd jóval ezután maga az építkezés.

Arra a kérdésünkre, hogy hozzávetőleg mikorra várható magának a híd építésének a kezdése Ilyés elmondta, a pénzhiány miatt még csak megjósolni sem lehet, azonban a kezdeti lépéseket meg kell tenni annak érdekében, hogy előrelépés történjen az ügyben.

Az elmúlt időszakban különböző topográfiai méréseket végeztek, ezenkívül módosítottak is a terveken. A módosításoknak köszönhetően kiküszöbölték azt, hogy az új híd jobb oldalán elhelyezkedő épületet negatívan érintse az építkezés - ahogyan az eddigi terv alapján történt volna -, azonban a bal parton két épület esetében ez elkerülhetetlen volt.


A tervek szerint így néz majd ki a híd
A tervek szerint így néz majd ki a híd


A tervek szerint a híd hossza 300-400 méter lesz, tudtuk meg a polgármestertől. Két-két sávos út és a híd mindkét szélén egy-egy négy méteres járdával fog rendelkezni ez, amelyből 3-3 méter a gyalogosok, míg 1-1 méter pedig a biciklisek számára lesz fenntartva. A hídon villanypóznák is helyet kapnak, amik segítségével a folyó egyik feléről a másikra különböző hálózatot lehet majd átvezetni. A híd lábainál egy-egy körforgalmat létesítenek majd a könnyebb közlekedés elősegítése érdekében..

Az közlekedési felülettel együtt a fejlesztés összesen 4 hektáros területet foglal majd el, amiből 2,84 hektár tartozik a polgármesteri hivatal tulajdonába, a fennmaradó 1,16 hektár pedig olyan területeket foglal magába, amelyek a jövőben közterületté fognak válni. A jelenlegi tervezet megkapta az összes szükséges engedélyt, már csak a Helyi Tanács pozitív elbírálására vár, na meg a megépítéséhez szükséges keretre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: