2010-12-17 09:17:25• hírek • MTI

Épületet avatott a Sapientia

Az önálló erdélyi magyar egyetem a rendszerváltozás óta a romániai magyarság egyenjogúságának a próbája - jelentette ki Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Kolozsváron.

Az államtitkár részt vett ezen a napon a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári új épületének ünnepélyes alapkőletételén. Az új, hatezer négyzetméteres épület az EMTE Természettudományi és Művészeti Karához fog tartozni.

Az MTI bukaresti irodáját telefonon tájékoztató államtitkár emlékeztetett arra, hogy a romániai akkreditációs bizottság már akkreditálta az EMTE működését, de még a román parlamentnek is el kell fogadnia erről egy törvényt. Rámutatott: Magyarország nagy várakozással tekint arra, hogy a bukaresti parlament is jóváhagyja az intézmény akkreditálását. Hozzátette: a jelenlegi magyar-román "együttműködő légkörben" jó esélyt lát az akkreditáció megvalósulására.

Az MTI kérdésére válaszolva Németh Zsolt kifejtette: az új épület megépítését magyar állami költségvetésből fogják támogatni, akárcsak az egyetem működését, de bíznak abban, hogy a Sapientia végleges akkreditálása után Románia is részt vállal majd a felsőoktatási intézmény finanszírozásában a kétoldalú politikai megállapodásoknak megfelelően.

Az államtitkár részt vett Kolozsváron a romániai magyarok kedvezményes honosításáról tájékoztatást nyújtó Erdélyi Demokrácia Központok hálózata kolozsvári irodájának megnyitóján is. Ezek az irodák segítséget nyújtanak a magyar állampolgárságot igénylő romániai magyaroknak, hogy minél gördülékenyebben megszerezhessék a honosításhoz szükséges információkat.

Gergely Balázs, az Erdélyi Demokrácia Központok hálózatának igazgatója az MTI-nek nyilatkozva elmondta: Nagyváradon és Kolozsváron már hivatalosan is megnyílt egy-egy tájékoztató iroda, Csíkszeredában is készen állnak, így december végéig várhatóan újabb tizenkettő, január folyamán pedig összesen huszonkét iroda (fiókirodákkal együtt mintegy harminc) kezdi el működését Erdély-szerte.

A demokrácia központok hálózatának létrehozásáról a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kötött együttműködési megállapodást a magyar kormánnyal novemberben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: