2020-02-11 13:11:14• hírek • Bede Emőke

Épületeket rongált Szatmárnémetiben a szél – Helyszíni képek

Ahogyan azt már korábban közöltük, az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a következő napokban akár viharos erejűvéis erősödhető széllökések és heves esőzések fogják ostromolni az ország nagy részét. Nos, Szatmárnémetibe már megérkezett a szél és a csapadék is, mi több, több épület meg is sínylette a váratlan látogatást.

Kedden, a Carpati 2 lakónegyedbe kellett kivonulniuk a katasztrófavédelem embereinek, ugyanis a CU 20-as tömbház egyik emeleti teraszáról egy hatalmas darab vakolat hullott alá. Szerencsére a baleset pillanatában egy járókelő sem tartózkodott a járdán, így személyi sérülés ez alkalommal nem történt. A lakók minden eshetőségre tárcsázták a 112-es segélyhívót, melynek nyomán egy tűzoltós egység vonult ki a helyszínre.


Nem sokkal később, Szatmárnémeti régi központjában is a katasztrófavédelem közbelépésére volt szükség, a szél ugyanis olyannyira megtépázta az Aurel Popp Művészeti Líceum tetőszerkezetét, hogy arról méretes darabok lógtak le. Mivel félő volt, hogy a fémlemezek a járdára zuhannak, ezért a tűzoltók az emelőkosaras autó segítségével a magasba emelkedtek és eltávolították a veszélyes elemeket.




Erős szélre és hóviharokra vonatkozó narancssárga riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hét megye hegyvidéki térségére, további 21 megyére pedig sárga riasztás érvényes keddtől. A meteorológusok szerint hétfő 18 órától kedden 20 óráig Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Suceava, Neamţ, Kolozs és Bihar megye hegyvidéki térségeiben 90-120 km/órás sebességgel fújhat a szél, felkavarva a havat és 50 méter alá csökkentve a látótávolságot. Ugyanakkor hétfőn 14 órától kedd 20 óráig megerősödő szélre vonatkozó sárga riasztás lesz érvényben a Bánság, a Körösök vidéke, Erdély és Máramaros hegyvidéki térségére, ahol 65-75 km/órás, a magas hegyekben 90 km/órás széllökések várhatók. Az északi országrészben, Máramarosban és Erdély északkeleti részén a hegyekben előbb havas esőre, majd havazásra kell számítani.


Jelentősebb mennyiségű csapadék a Nyugati-Kárpátokban, a Keleti-Kárpátok északi részén és a Déli-Kárpátok nyugati részén várható, itt a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 15, elszórtan a 20-25 litert négyzetméterenként, 1500 méteres magasság fölött pedig jelentős hóréteg képződhet. Az ország többi részén is előfordulhat eső, havas eső, a lehulló csapadék mennyisége eléri a 10-15 litert négyzetmétereként.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: