2009-09-09 14:26:54• hírek • Gozner Gertrud

Építkezési cégeket ellenőriztek

Az augusztus 28 és szeptember elseje közötti periódusban a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség nagyszabású ellenőrzési akciót tartottak a megye építkezési cégeinél.

Az országos szinten meghirdetett kampány során a felügyelők arra voltak kíváncsiak, hogy a munkaadók milyen mértékben tartják be a munkavédelmi szabályokat, ugyanakkor ellenőrizték a szerződések tisztaságát, és igyekeztek kiszűrni a feketén dolgozó munkásokat.

A kampány ideje alatt a munkafelügyelők 19 építkezési vállalkozásnál jártak, amelyek összesen 394 személyt foglalkoztatnak. Köztük 69 volt a női dolgozók száma, és mindegyik megvizsgált cég csak 18 éven felüli munkaerőt alkalmazott.

Az ellenőrzések során a felügyelők 32 különböző mértékű mulasztásra lettek figyelmesek, amelyet helyben megszüntettek, avagy elrendelték meghatározott időn belül a felszámolásukat. Azokra a hiányosságokra, amelyek kihágásnak számítanak, 19 darab büntetést osztottak ki. Ezek között van két feketén dolgoztatott munkás esete is, amely miatt 3 ezer lejes pénzbírságot osztottak ki a vétkes cégeknek.

Ami a munkavédelmi szabályokat illeti, a hatóság munkatársai 64 hiányosságot vettek észre, ezek közül a leggyakoribbak a munkabiztonsági- és egészségvédelmi terv hiánya az építkezési területen, ugyanis a cégek elmulasztották felmérni a veszélyforrásokat.

A munkások felvételénél gyakran hiányoznak az egészségügyi vizsgálatok, és időszakos ellenőrzéséket sem végzik el - derült ki az ellenőrzés során. Ugyanakkor a dolgozók gyakran nem kapnak kiképzést a munkavédelmi szabályokról, valamint nem megfelelő körülmények között zajlik a magasságban történő építkezés.

Emellett az alkalmazottak sokszor nem rendelkeznek megfelelő védőfelszereléssel, az egyes berendezések nincsenek biztonságosan leföldelve. A felügyelők ezen mulasztások miatt összesen 33 büntetést, valamint két bírságot osztottak ki 7 ezer lej értékben.


Augusztus végén építkezési cégeket ellenőrzött a munkafelügyelőség.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: