2008-11-04 21:24:55• hírek • Szatmár.ro

Építészet Szatmáron

Muhi Sándor könyve az Építészet Szatmáron egy átfogó stílustörténeti munka, melynek a benne lévő fényképek az alappíllérei - méltatta a könyvet Csirák Csaba.

A könyvbemutatóra a szatmárnémeti Ács Alajos Stúdióteremben került sor. Hasonló képpen, mint Sike Lajosnak az egy héttel ezelőtt megjelent A '70-kedő firkász, avagy ki tehen borja vagyok én című könyve, ez a kötet is a Hírlap-könyvek sorát gyarapítja.

Elsőként Veres István mutatta be a könyv megszületésének előzményeit, majd pedig László Zita színművésznő szavaltatát hallgathatták végig a jelenlévők. A könyvet Csirák Csaba méltatta, elmondta, nem szeretné felvállani a könyv bemutatást, csupán néhány gondolatot osztana meg a jelenlévőkkel a könyv kapcsán. "Első pillantásra egy képes könyv, hiszen 150 fénykép van benne. Ezeken fellehetők az épületek stilisztikai alakulásai. Azt javasolnám minden olvasónak, hogy először a képeket nézze meg. Először rácsodálkozunk, hogy milyen szép épületek vannak a mi városunkban, aztán pedig önkorholás következik, mégpedig azért, hogy eddig nem vettük észre őket.

Muhi Sándor következetesen használja a régi utcaneveket, így átmenti azokat az utókor számára "- fejtette ki Csirák. A könyvben fellelhető fényképek nagy részét maga a szerző készítette, melyeket régi fekete-fehér fényképek sora tarkít.

Csirák Csaba méltatását követően András Gyula színművész szavalata hangzott el, végül pedig Günthner Tibor, építész, az RMDSZ szenátorjelöltje is felszólalt. "Ez a köny akár vitaindító is lehet, abból a szempontból, hogy látva a régi épületeket, elgondolkodjunk azok, hogy hogyan tovább. Attól eltekintve, hogy a könyv egy átfogó stílustörténeti kiadvány, minden szatmári könyvtárában helye van, nem csak az építészek könyvtáriban" - jelentette ki Günthner.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: