2019-10-03 07:13:34• hírek • Agerpres/Szatmár.ro

Ennyire büntethetik a 112-es segélyhívót hamisan riasztókat

Az a személy, aki indokolatlanul hívja az 112-es hívószámot, mozgásba hozva az egész rendszert, személyzetet és technikát, ki kell hogy fizesse a kiszállás minden felmerülő költségét, emellett a segélyhívószámra beérkezett hamis riasztásokért kiszabható bírság felső határa 5.000 lejre nő, fogadta el a jogszabálytervezetet első házként szerdai ülésén a szenátus plénuma.


A kormány által kezdeményezett tervezetet 68 igen szavazattal, 7 tartózkodás mellett fogadta el a felsőház.


A tervezet értelmében a hamis riasztásokért kiszabható bírság alsó határa 500-ról 1.500 lejre nő, a felső határ pedig 1.000 lejről 5.000 lejre.


A jogszabály azt is előírja, hogy Románia területén ezentúl ne lehessen olyan mobiltelefonokat kereskedelembe bocsátani, amelyekre nem töltötték fel előzetesen és ingyenesen a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) alkalmazását. Az országban kereskedelembe bocsátott mobiltelefonok gyártóinak 12 hónap áll a rendelkezésükre a művelet elvégzéséhez.


Ugyanakkor annak lehetőségét, hogy bevezetésre kerüljön a mobilfeltöltő-kártyák személyi igazolvánnyal történő vásárlása ismét elutasították, miután korábban az alkotmánybíróság már megállapította, hogy ez alkotmányba ütköző volna.


A tervezet ezt követően a képviselőház asztalára kerül, amely döntő szerv lesz az ügyben.

 

Augusztusban Szatmár megyében összesen 12 225 riasztás futott be a 112-es segélyhívószámra, ebből 6 492 volt valóban sürgősségi bejelentés. 5 733 esetet a „nem sürgősségi hívás” kategóriában tartott számon a segélyszolgálat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: