2019-10-08 10:03:27• hírek • Bajnai Botond

Ennyien adtak vért a múlt hónapban

Évről évre a nyári hónapok során az éves átlaghoz viszonyítva némiképp lankad a szatmári véradók kedve, 20–25%-kal esik vissza nyaranta a véradók száma.
 

Az ősz beálltával a szatmári vérközpont munkatársai bíznak abban, hogy visszaáll az éves átlagarány, és eléri a közel ezret a havi véradók száma a megyében.

 

A szeptemberi hónapra vonatkozóan máris javuló számadatokról beszélhetett a Szatmár.ro-nak Doina Crișan a vérközpont vezetője, ugyanis, a múlt hónapban összesen 950 személy adott vért, de hozzá kell tenni azt is, hogy az európai együttműködés napja alkalmából szervezett nemzetközi véradókampány során 130-an jöttek el, ami bizonyára hozzásegítette a statisztikát ahhoz, hogy jobb legyen mint a nyári hónapokban. Egyébként a véradókampány során kisorsolt tombolák főnyereményét, a kerékpárt Streib Csaba nyerte.

 

„Nagyon sokat segített az akció három nap ideje alatt megjelent 130 személy abban, hogy készleteinket némiképp helyreállíthassuk, így a múlt hónapban összesen 950 véradót regisztrálhattunk, viszont most, mintegy három hét elteltével ismét vannak olyan vércsoportok amelyekből hiány mutatkozik.” – nyilatkozta szerkesztőségünknek a vérközpont vezetője.

 

A doktornő elmondta, jelen pillanatban B3 RH negatív és AB4 RH negatív vércsoportokból van a legnagyobb hiány, viszont ez napról napra változhat, attól függően a kórházi beavatkozások során, milyen vércsoportok fogynak egy-egy adott héten a vérközpont készletéből.

 

A kérdésre, hogy ki adhat vért, a vérközpont vezetője ezúttal is elmondta, hogy minden 18. életévét beöltött, egészséges felnőtt élhet önkéntes véradói jogával, mégpedig a Szatmárnémetiben, a Károlyi út 26. szám alatt található vérközpontban minden héten hétfőtől péntekig reggel 8 és fél 10 között. Véradáskor 450 milliliter vért vesznek le minden donortól.

 

„Szomorú, hogy a lakosságban még mindig nem tudatosult a véradás fontossága, pedig akár egy egység vér is életmentő lehet, ha van belőle raktáron. Ugyanakkor a véradók számára is kizárólag haszonnal jár ez a jótékony cselekedet, ugyanis egy fizetett szabadnap mellett minden véradónak jár 7 darab ételjegy, egy teljes vérvizsgálat (amelynek értéke 600 lej), egy ingyenes orvosi konzultáció, illetve minden szatmári lakos számára egy hónapra szóló, 50%-os kedvezménnyel biztosított Transurban-bérlet” – magyarázta a vérközpont vezetője.

 

A véradáshoz szükség van érvényes személyi igazolványra, jogosítványra vagy útlevélre (ezek közül bármelyik önmagában elegendő). A véradónak nem kötelező a városban vagy a megyében laknia, viszont román állampolgárnak kell lennie, és az is fontos, hogy aki szeretne vért adni, ne szenvedjen semmilyen fertőző betegségben.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: