2018-10-05 11:05:51• hírek • Bede Emőke

Ennyi Szatmár megyei állampolgárt várnak az urnákhoz

Az előttünk álló hétvége a referendum jegyében fog zajlani, a mögöttünk álló napok pedig értelemszerűen az erre való felkészülésről szóltak.

Megyénkben 333 szavazóközpontot állítanak fel a hétvégén esedékes referendumra, ezek közül 74-et Szatmárnémetiben. Bár eleinte több tucatnyian mondták vissza a szavazóházak elnökének tisztségét, mostanra sikerült pótolni a lemorzsolódott személyeket, mi több, már a szavazóbizottságok is megalakultak –tájékoztatta szerkesztőségünket a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal.
 

A prefektúra közleménye arról is beszámolt, hogy Szatmár megye számára 346.882 darab szavazólapot nyomtattak, azaz ennyi állampolgárt várnak az urnákhoz. A biztonságról ez alkalommal is a belügyminisztérium szárnyai alatt működő szervek, a rendőrség, csendőrség, határrendészet és tűzoltóság fog gondoskodni. Az 1034 egyenruhás nem csak a szavazóházakban lesz jelen, hanem a referendum miatt esetlegesen forgalmassá váló utcákon is, ezzel biztosítva, hogy a népszavazás rendbontás nélkül folyjék le.
 

Ami az országos adatokat illető, a román állandó választói hatóságközlése szerint október másodikán 18.951.721 román állampolgár szerepelt a választói névjegyzékben, közülük csaknem 18 millió 280 ezernek van állandó romániai lakhelye, és valamivel több mint 16 millió 780 ezer rendelkezik érvényes román személyazonossági igazolvánnyal.


A külföldi állandó lakhellyel rendelkező román választópolgárok száma alig haladja meg a 670 ezret, vagyis a több mint hárommillió külföldön dolgozó román vendégmunkás túlnyomó többsége még romániai állandó lakhellyel szerepel a román hatóságok nyilvántartásában, de közülük mintegy másfél millióan nem rendelkeznek érvényes román személyazonossági kártyával.


Romániában a választói névjegyzékben szereplők több mint 30 százalékának a részvétele szükséges ahhoz, hogy egy referendum érvényes legyen, ugyanakkor egy népszavazás csak akkor tekinthető eredményesnek, ha az azon feltett kérdésre a választói névjegyzékben szereplő polgárok több mint 25 százaléka igennel voksol. A kedden közzétett adatok értelmében a család fogalmának pontosítását célzó alkotmánymódosító népszavazás érvényességéhez több mint 5 millió 685 ezer választónak kell urnák elé járulnia, az alaptörvény megváltoztatásához pedig csaknem 4 millió 738 ezer "igen" szavazatra van szükség.


 


Szatmári vagy és elmennél szavazni, de nem tudod, melyik szavazóházban felállított urnához kell majd járulnod? Csatlakozz a Szatmár.ro Facebook-os csoportjához, ahol Te is megtekintheted a Szatmárnémetiben felállított központok pontos címét, és azt is, melyik utcák tartoznak ezek hatáskörébe. Csoportunkat ide kattintva érheted el. Ugyanitt közzétettük a nagykárolyi szavazóházak listáját is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: