2010-11-24 10:28:41• hírek • Szatmár.ro

Energiafűz: további telepítések

Várhatóan jelentősen nő az energiafűz-termő területek nagysága a megyében.

Tavaly indult útjára az a kezdeményezés, amelyre első lépésben sokan rácsodálkoztak: a svéd energiafűz teljesen újdonság volt a megyében, és a felvilágosító találkozók után több mezőgazdasági termelő is kapott az alkalmon és belevágott az új kultúrnövény termesztésébe. Jelen pillanatban 4,5 hektár ilyen energianövény van tájegységünkben - a legnagyobb ültetvények Kismajtényban és Batizon találhatóak, de néhány kökényesdi fiatal gazda is vásárolt a dugványokból.

Amint arról Babos Tibor, az Europrojekt Egyesület vezetője, az energiafűz megyebeli meghonosítója beszámolt, továbbra is nagy érdeklődés övezi ezt az alternatív fűtőanyag előállítására használt növényt, a megye több vidékéről is többen kértek felvilágosítást a termesztéssel kapcsolatban - ők várhatóan tavasszal fognak telepíteni

Babosnak komoly tervei vannak az energiafűzet illetően: Kismajtény környékén egy feldolgozóüzemet szeretne létrehozni, és e mellett pályázatot nyújtott be biogázerőmű létesítésére is.

Az energiafűz igénytelen növény, kedveli a vizenyős, egyéb mezőgazdasági célra kevésbé felhasználható területeket. Egy hektár telepítése 1700 euróba kerül. Legközelebb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található feldolgozóüzem: fűtőanyagként a fák hajtásainak levágásából keletkezett aprítékot alkalmazzák.


Nagy érdeklődés övezi a megye gazdálkodói körében az energiafűz-telepítést
Nagy érdeklődés övezi a megye gazdálkodói körében az energiafűz-telepítést


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: