2014-11-12 18:55:21• hírek • Fizetett politikai hirdetés

Enatescu: Hozzá nem értők vezetik a román egészségügyet

Virgil Enatescu neves pszichiáter a román egészségügy átpolitizálása ellen emelte fel hangját a Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) szatmári szervezetének szerdai sajtótájékoztatóján. Cosmin Ratiu PDL-és városi tanácsos ugyanekkor a Dorel Coica vezette közigazgatást támadta élesen.

A sajtótájékoztató elején Petre Muresan, az ACL szatmári szervezetének társelnöke korruptnak és hazugnak nevezte Victor Ponta kormányát. „A mindennapi balhék bizonyítják, mennyire elkeseredetten szeretnének az ország élére kerülni, hogy ezáltal megszabaduljanak az igazságszolgáltatás elől". Muresan szerint a helyi közigazgatás vezetői sem különbek, ők is csak az erőszak-politikát ismerik.

Virgil Enatescu, a megyei PNL korábbi vezetője, neves pszichiáter a román egészségügy átpolitizálása miatti felháborodásának adott hangot. Véleménye szerint a román egészségügyben a fanarióta rendszerben sem volt ekkora a fejetlenség mint most, aminek két oka van: a nemzeti sporttá alakuló adócsalás, valamint hogy hozzá nem értő emberek kerültek döntési pozíciókba.

„Azt akarják nekem mondani, hogy 30.000 romániai orvos közül nincs néhány, aki el tudna vezetni egy-egy intézményt? Ezért vezetik az egészségügyi intézményeket állatorvosok, mérnökök meg építészek meg ki tudja kik. Romániában minden hülye hamis meg lopott diplomával döntési helyzetbe kerül", ragadtatta el magát Enatescu. A pszichiáter kifogásolta, hogy Romániában hozzá nem értő emberek határozzák meg, milyen gyógyszerek kerülnek fel a kompenzációs listára, milyen gyógyszereket tiltsanak be vagy miként kell fejleszteni az egészségügyet. „Szatmár megyében is több osztályt létrehoztak az utóbbi években, ám felszerelések, gyógyszerek alig vannak", mondta.

Enatescu bírálta a kórházak bezárását is. „A PSD primitív módon értelmezi egy kórház hatékonyságát. Egy kórház nem akkor hatékony, ha gazdasági hasznot termel, hanem akkor, ha meggyógyítja az embereket. " Enatescu szerint a PSD fel akarja számolni a Cantacuzino Intézetet, Románia első számú egészségügyi kutatási központját is, hogy a területét eladhassák lakások építése érdekében.

A megyei tanácsos szót ejtett a Szatmárnémetit megrázó hétfői gyilkosságról is, amellyel kapcsolatban meglepő kijelentést tett. „Marcela Papici alpolgármestert terheli a gyilkosság erkölcsi felelőssége! Ő felel a szociális kérdésekért és ő a felelős, amiért a híd alatt tele van hajléktalanokkal, akiknek legtöbbjüknek még személyi dokumentumaik sincsenek! Tavaly, mikor a kis Vivient megbecstelenítették, akkor is tudták, hogy egy pedofillal lakik együtt, mégsem tettek semmit", fakadt ki Enatescu.

A szót Cosmin Ratiu városi tanácsos vette át, aki 78 fényképet mutatott be arról, miként néznek ki Szatmárnémetiben az utóbbi két év felújításai: gödör gödör hátán vagy éppen építkezési hulladékokból összerakott „körforgalom", porladó beton és aszfalt.

„A Hegyi úton, miután kiszélesítik az úttestet, az ott lakók nem tudnak majd kihajtani autóikkal az udvarról. A Decebal-híd lábánál alig öntötték le az új járdát, máris felvájták, hogy kicseréljék a gázcsövet. Aszfaltból öntöttek járdát még a városközpontban is, holott civilizált országban már csak térkővel borítják a járdákat, mert az aszfalt nyári melegben 70 Celsius-fokra is felmelegedhet. Coica 2012 novemberében bejelentette, meg fogja oldani az Ady Endre utcai kitámasztott ház sorsát. Nem tette. 2013 novemberében azt ígérte, felüljárót épít a gyalogosoknak a vasúti sín fölött a Kossuth-kert mellett, a két temető közelében. Nem tette. Hazudott", bírálta keményen a polgármestert a PDL-és tanácsos.

„Megérdeklődtem. Amikor Ilyés Gyula volt a polgármester, a hivatal szakemberei legalább hetente egyszer megvizsgálták a munkálatok színvonalát. Most a hivatalos átadásoknál sem teszi senki. Tudják miért? Mert nem érdekli őket! Mert Coicának csak a szája jár, de nem ért semmihez!", folytatta kemény hangon Ratiu.

Végezetül Muresan azt üzente a Mircea Govor által megfenyegetett állami intézményvezetőknek, iskolaigazgatóknak: a PSD és Govor miatt ne veszélyeztessék szabadságukat és állásukat. Végezetül Máté evangéliumából idézve fordult az ortodox papok felé: egy szolga két urat egyszerre nem szolgálhat. Az ortodox papok sem szolgálhatják egyszerre Istent és Pontát.


Fizetett politikai hirdetés

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: