2011-10-07 13:54:40• hírek • Szatmár.ro

Európai Polgár díj a Smaranda Enache-nak

Európai Polgár díjjal tüntették ki Marosvásárhelyen Smaranda Enache román emberjogi aktivistát az emberi jogok és a kisebbségek védelme, valamint a nemzetek közötti tolerancia érdekében kifejtett húsz éves munkája elismeréseként.

A magyarul kiválóan beszélő román emberjogi aktivistát, aki a marosvásárhelyi Pro Európa Liga társelnöke, Tőkés László az Európai Parlament alelnöke terjesztette fel a díjra. Az EP bizottsága által odaítélt elismerést Enache Marosvásárhelyen vette át Tőkés Lászlótól. A média pénteki tudósítása szerint az EP elnöke által vezetett bizottság minden évben olyan magán- vagy jogi személyeknek ítéli oda a díjat, akik az európai gondolat terjesztése terén kiemelkedő munkát fejtenek ki.

Felterjesztésében Tőkés László kifejtette: Smaranda Enache az elmúlt húsz évben az európai gondolat elkötelezett híveként munkálkodott Romániában. Ebben az etnikumok közötti konfliktusoktól sem mentes időszakban a megbékélés, a tolerancia és a szolidaritás terjesztése és megerősítése volt a fő célkitűzése. Rámutatott: tevékenysége során számos olyan európai programot dolgozott ki és ültetett gyakorlatba, amelyeknek célja a demokratikus politikai kultúra megerősítése. Ezáltal kulcsszerepet vállalt a románok, magyarok, romák és más nemzeti közösségek társadalmi integrációjának, illetve történelmi megbékélésének folyamatában.

Az emberjogi aktivista 1989-ben alapító tagja volt a Pro Európa Ligának, amely Romániában elsőként vállalta fel az európai értékek mentén való elkötelezettséget. Enache asszony 1998 és 2001 között Románia finnországi és észtországi nagykövete volt. Az idén Erdélyben Böjte Csaba ferences rendi szerzetes részesült még ebben a díjban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: