2012-12-07 11:21:50• hírek • Kocsis Zoltán

Én meg kire szavazzak?

Az utóbbi években Romániában, pontosabb bizonyos körökben, eluralkodott a szokás, hogy a választások - legyen az helyhatósági vagy törvényhozási - előtt az emberek transzparenseken kifüggesztik ablakaikba, erkélyeikre, kapuikra, hogy ők kire szavaznak. Túlbuzgóság vagy rosszul értelmezett polgári kötelességtudat? Esetleg csak puszta számítás vagy egy kis mellékes megkeresésének módja lenne?

Arcok, logók, pártok és ígéretek tömkelegében üdítő színfolt, hogy Bukarest egyik negyedének lakosa világító karácsonyi dísszel a „Eu cu cine votez?", azaz az „Én kire szavazzak?" feliratot erősítette tömbházlakása falára. Egy újabb jele annak, hogy a romániai emberek politikusokba vetett bizalma alaposan megcsappant. Ennek okaira keresvén a választ egy érdekes és egyben elgondolkodtató cikk jelent meg az Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumanien című, Romániában megjelenő német nyelvű lapban.

Az összeállítás, mérlegelve az előző négy éves kormányzati ciklust, kiemeli, hogy ezen időszakban Románia élén négy kormány és három miniszterelnök (Emil Boc, Razvan Ungureanu, Victor Ponta) állt. Nem kevesebb, mint 79 (!) minisztere volt az országnak ebben az időben.

Az elmúlt négy év több politikai premiert is hozott: első ízben bukott meg egy kormány bizalmatlansági indítványt követően (az első Boc kormány - de nem sokat kellett várni a másodikra sem, mert az Ungureanu-kormány is hasonló vége ért, szerk.), az Ungureanu-kormány volt az ország demokratikus történelmének legrövidebb ideig hatalmon lévő kabinetje, Traian Basescu köztársasági elnök elmozdításáért pedig két népszavazást is kiírtak.

fotó: adevarul.ro

A „Négy mozgalmas kormányzati év - mi várható a választások után" című cikk nem fest túlságosan jó képet a következő évekről sem. Idéz egy tanulmányt, mely közel hatszáz képviselő-és szenátorjelöltet vett górcső alá. Kiderült, hogy 73% (!) egyszer már váltott pártot; legkevesebb 30%-nak volt vagy van nagy összegű szerződése állami intézményekkel. Ennél is meglepőbb, hogy tíz jelöltet ítélt már el jogerősen a bíróság vagy eljárás folyik ellen vagy éppen előzetes letartóztatását tölti. Több mint tíz jelölt töltött be komolyabb politikai szerepet a kommunista rendszerben és közel tucatnyian működtek együtt a Securitatéval.

Arról már nem is beszélve, hogy soha ennyi feleség, gyerek vagy közeli nem volt a jelöltek között...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: