2019-03-11 14:08:56• hírek • közlemény

Empátiáról a diakóniai továbbképzőn

Egy év után ismét előadók érkeztek Hollandiából, Hulp Oost Europa alapítványtól, hogy továbbképzést tartsanak diakóniai témában a Szatmár-Láncos gyülekezet Kálvin János Gyülekezeti Házában.

Szombaton délelőtt tizenhat gyülekezetből érkeztek a tanulságos, interaktiv továbbképzésre: Szatmár-Szigetlanka, Szatmár-Kültelek, Szatmár-Szamos-negyed, Szatmát-Németi, Szatmár-Láncos, Sárközújlak, Szatmárpálfalva, Óvári, Pettyén, Hirip, Apa, Szatmárgörbed, Lázári, Ombod, Mikola és Batiz gyülekezete képviseltette magát a továbbképzésen.
 

Újratanulni, küldetésünkben megerősödni hívták a munkatársakat: lelkipásztorokat, vallástanárokat, nőszövetségi, ifjúsági, diakóniai munkást a  szervezők,  azaz Nagy Erika egyházmegyei missziói előadó, Kürti Boglárka, Székely Bernadett diakónusok és Kürti Tamás szatmárgörbedi lelkipásztor.
 

Hogy mit kellettek újratanulni? „A lélek pásztorának az a tevékenysége, – amely kitör abból a magatartásból és elköteleződésből -, hogy lelki segítőként te magad váltod meg a világot, és megérted a Biblia aranyszabályát, hogy azért tudjuk egymást szeretni, mert mi is szeretve vagyunk. Végül felismered, hogy Krisztus követése által megbékélsz Istennel és így válsz az Ő aratásában értékes békekövetté.” – vallja Teresa Onions.  Isten megtartja, támogatja, gyógyítja és megünnepli az emberekkel való kapcsolatát. Nem mi váltjuk meg a világot, ez a Biblia aranyszabálya! Azért tudjuk egymást szeretni, mert mi is szeretve vagyunk. Krisztus szeretetének továbbadásával, követésével megbékülünk Istennel és így válhatunk munkatársaivá, az Ő aratásában értékes eszközökké, békekövetekké. Új a parancsolat, mindig újra kell tanulni, nem lehet benne rutinra szert tenni. Nem rutinmütét, újra kell kezdeni, esetről esetre kell megvalósitani, új a mód: ”…amint én szerettelek titeket!” Ne kövessük, utánozzuk, hanem Belőle merítsünk! Ő a Forrás!
 

Király Lajos esperes és Nagy Erika missziói elóadó igei köszöntését követően Wout van de Water, Teunni van de Water, Aart Peters a Hulp Oost Europa holland alapítvány képviseletében hozták el a tartalmas és építő előadásokat. Keresztúri Sándor Zsolt hiripi lelkipásztor a fordítás szolgálatát végezte.



A képzésen résztvevők megtanulhatták: a pasztoráció, azaz a lelkigondozás Istentől kapott elhívás; könyörületességből, átérzésből és irgalomból végezzük; ugyanakkor fontos bibliai tanítást adni; vezetést adni, Jézushoz vezetni, Jézusnál megtartani, gondoskodni, szolgálni, vigasztalni, kibékíteni, visszahívni, figyelmeztetni. Az elfogadás és empátia fontos szerepet játsszanak. Elfogadni valakit úgy, amilyen ő. Ez biztonságérzetet ad. Az empátia nem más, mint átérezni, megpróbálni beleélni magam a másik élethelyzetébe, megérteni, milyen neki most az adott helyzetben. Lényeges, hogy legyünk minél inkább elkötelezettek, lelkesek. Az előadók arról is beszéltek, hogyan lehet áttérni a hitbeli kérdésekre, ehhez kell látni és láttatni a négy szintet: Tényekről való beszélgetés, érzelmek, Istenről és hitről való beszélgetés, végül pedig az Istennel való kapcsolatról, a vele való találkozásról beszélni. Előadás közben csoportokba oszolva beszélgethettek pasztorációval kapcsolatos saját tapasztalatokról, ami építő volt mindenki számára.



További képek: refszatmar.eu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: