2012-05-18 18:41:43• hírek • Szatmár.ro

Emléktáblát avattak a Német Líceumban

Ünnepelt pénteken délután a Johan Ettinger Német Elméleti Líceum közössége: emléktáblát avattak az iskola névadójának tiszteletére.

Johann Ettinger 1883-ban született, 1907-ben szentelték pappá, hosszú ideig Színfaluban teljesített szolgálatot. A I. világháború után Ettinger szorgalmazta a Szatmár megyei svábok anyanyelvi oktatását, ám tevékenységében kevesen álltak mellé. A sok sikertelenül megvívott csata után kiadott egy német nyelvű ima és énekeskönyvet, amivel nagy mértékben hozzájárult a szatmári svábok vallási és kulturális életének a fejlődéséhez. A II. Világháború után, amikor Erdélyben az össze német nyelvű iskolát bezárták, Ettinger volt az egyetlen, aki német nyelvű népiskolát működtetett. 1947-ben hunyt el.

Felszólalások sora előzte meg az ünnepélyes leleplezést, többek között rövid beszédet mondott Johann Forstenheizer, a Német Demokrata Fórum helyi elnöke, Dr. Rudolf Graf, a Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, Dr. Christoph Bergner, a Német Szövetségi Kormány visszahonosításért és a nemzeti kisebbségekért felelős biztosa.

A felszólalók emlékeztettek arra, hogy a svábok 300. éves betelepítése mellett egy másik évfordulót is ünnepel a német közösség: a Német Elméleti Líceum megalapításának 15. évfordulóját. Emellett most ünneplik a Német Kulturális Napokat is Szatmárnémetiben, amelynek keretében számos rendezvényre kerül sor, többek között az iskola diákjai is évről évre megmutathatják ezen a rendezvényen kreativitásukat, ügyességüket. Ez pedig a tábla leleplezését követően meg is történt: a diákok - kicsik és nagyobb osztályokba járók egyaránt - rövid műsort adtak elő, amelyeket ők maguk írtak és rendeztek - természetesen a tanárok segítségével.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: