2011-03-17 18:31:42• hírek • Póti Orsolya

Emléktáblát avattak a Filharmóniában

Emléktáblát állítottak március 17-én Alexandru Munteanu, a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia egykori állandó karmesterének tiszteletére. Az emléktábla-avatást követően Rossini, Dvořák, Elgar művei és egyéb klasszikus dallamok csendültek fel.

A Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia emléktáblát állított az intézmény egykori állandó karmestere, Alexandru Muntenu tiszteletére, és halálának ötödik évfordulója alkalmából. Az emléktábla leleplezésére csütörtök este 18 órától, a Filharmónia előterében került sor. Az eseményen beszédet mondott dr. Fátyol Rudolf, az intézmény jelenlegi igazgatója, Gheorghe Gheorghiade egykori igazgató, Adrian Stef, a Megyei Tanács alelnöke és nem utolsó sorban az elhunyt karmester felesége Lucia Munteanu.

Alexandru Munteanu (1929-2006) harminc éven át volt a Szatmárnémeti Filharmónia állandó karmestere. Munkássága során nagy változást hozott a szatmári zenekar életébe, hiszen rengeteg szimfonikus művet válogatott és vitt a közönség elé. Fátyol elmondta, közel nyolcvan koncerten vett részt a kiváló karmesterrel, aki a zenének, a munkájának szentelte életét.

Munteanu emlékét nem csak a Filharmónia első díszoszlopán lévő tábla, hanem egy könyvecske is megőrzi, melybe az egykori igazgató Gheorghe Gheorghiade és a feleség Lucia Munteanu számol be a karmesterrel kapcsolatos gondolatairól, élményeiről.

Az emléktábla avatást „Zenei ékszerek" címmel szimfonikus koncert követte, Franz Lamprecht, a filharmónia jelenlegi karmesterének vezénylésével. A zene kedvelők közismert Rossini, Lehár, Dvořák, Csajkovszkij, Shostakovich és Elgar darabokat hallgathatott.



Emléktáblát állítottak Alexandru Munteanu karmester tiszteletére
Emléktáblát állítottak Alexandru Munteanu karmester tiszteletére


Az emléktábla avatáson Munteanu özvegye is felszólalt
Az emléktábla avatáson Munteanu felesége is felszólalt


Képgaléria:

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: