2012-03-23 17:55:53• hírek • Póti Orsolya

Emléktábla-avatás Mohy Sándor tiszteletére

„110 éve született Mohy Sándor"  - ezzel a címmel szervezett rendezvénysorozatot a szatmárnémeti Szent István Kör.  A neves szatmári festőművész tiszteletére emléktáblát avattak, amelyet Kovács Albert lázári kőfaragómester készített.

Péntek délután emléktábla leleplezésre került sor az Eroii Revolutiei tér 5. szám alatti sarokháznál, ahol Mohy Sándor tanársága idején élt és alkotott. Az emléktábla leleplezése előtt Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke köszöntötte a jelenlévőket, többek között Csehi Árpád Szabolcsot, a Megyei Tanács elnökét, Ilyés Gyula polgármestert, Kereskényi Gábor alpolgármestert és nem utolsó sorban Muhi Sándort, mint tanárt és képzőművészt, de mint a festőművész családtagját is.

Ilyés Gyula örömét fejezte ki az iránt, hogy az utóbbi időben egyre több emléktábla és szobor leleplezésen vehetünk részt.

Muhi Sándor elmondta, már régóta esedékes Szatmárnémetiben ennek az emléktáblának az avatása, mert Mohy Sándor a város egyik legjelentősebb képzőművésze, kulturális személyisége, aki nem csak egyedülálló életművével érdemli ki ezt a címet, hanem művészeti közíróként és művészetpedagógusként is.

„Nem címzetes, hanem valódi mester, akinek a tanítványai - sokan közülük szintén jelentős művészek - máig tisztelettel és hálával emlékeznek. A festőművész születésének 110 éves évfordulója kiváló alkalomnak ígérkezett ennek valóra váltásához. Ez a tábla elsősorban nem az egyetemi tanárra, a prorektorra, a díszpolgárra, az országosan elismert képzőművészre emlékeztet, hanem egy friss diplomás fiatalemberre, aki a múlt század húszas éveinek a végén, a harmincas évek elején visszatért gyermekkorának városába, műtermet építtetett, hogy megvalósítsa nagy, merész álmát, hogy a művészetnek szentelje életét." - magyarázta a képzőművész.

Muhi beszéde végén köszönetet mondott a szatmári művészet-szerető embereknek, képzőművészeknek, a család nevében a Szent István Kör elnökének, Szőcs Péternek, valamint egykori elnökének, Thoroczkay Sándornak azért, mert lebonyolították a tábla állításának folyamatát, valamint Molnár úrnak, a ház mostani tulajdonosának, mert hozzájárult ehhez. Köszönet illeti Kovács Albertet is a tábla szép, minőségi kivitelezéséért.

Az emléktábla leleplezését követően az ünnepség szervezői a Vécsey-házba várták az érdeklődőket, ahol Mohy Sándor alkotásaiból nyílt tárlat.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: