2018-10-22 14:17:52• hírek • Bede Emőke

Emlékművet állítanak a kommunista ellenállás hőseinek

A következő évben lesz kereken 30 éve annak, hogy Romániában egy véres forradalom árán megbukott a kommunista rendszer. Ennek okán a szatmári önkormányzat úgy döntött, emlékművet emel a zavargások során elesett, a demokráciáért életüket adó hősöknek.

Az emlékmű megvalósításáról szóló határozattervezetet a csütörtöki tanácsülésen tárják a tanácstagok elé. Amennyiben a kerekasztal körül helyet foglalók is rábólintanak, úgy az 30. évforduló évében felavatják a hősök előtt tisztelgő szobrot. Mint arról Kereskényi Gábor hétfőn tartott sajtótájékoztatóján beszámolt, az emlékű az Október 25. téren kap majd helyet, ám ez a választás korántsem véletlenszerű. Ugyanis ez a tér, valamint a polgármesteri hivatalnak is otthont adó Közigazgatási Palota máig őrzik a kommunizmus nyomait, az épületek formai kialakítása és jól ismert történelmük ugyanis mind a már letűnt kor szellemiségét idézik. Ugyanakkor a polgármester azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy ez egy olyan műalkotás lesz, mely előtt minden etnikum leróhatja tiszteletét, hiszen a demokrácia és a szabadság kivívása az ország minden nemzetiségére nézve örvendetes volt. 


Az önkormányzat egy szakmai zsűri felállítását követően fogadja majd a pályamunkákat, melyek közül a legjobbat választják majd ki. Így, érthető módon a szobor jellegéről egyelőre még nem lehet nyilatkozni. Annyi azonban biztos, hogy a munkálatokat a szatmári G.M. Zamfirescu Kulturális Központ fogja finanszírozni saját 2019-es büdzséjéből -tájékoztatta a sajtó képviselőit Szatmárnémeti polgármestere.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: