2019-04-05 08:47:16• hírek • Bede Emőke

Emlékművet állítanak Szatmárnémetiben az 1989-es forradalom hőseinek tiszteletére

Idén lesz 30 éve annak, hogy Romániában egy véres, ezernél is több halálos áldozatot követelő forradalom által megbukott a kommunista rendszer. A kerek évfordulóra való tekintettel Szatmárnémeti önkormányzata úgy döntött, emlékművet emel a zavargások során elesett, a demokráciáért életüket adó hősöknek.

Kereskényi Gábor a csütörtökön tartott rendkívüli sajtótájékoztatón kifejtette, a szobor az Október 25. téren kap majd helyet, ám ez a választás korántsem véletlenszerű. Ugyanis ez a tér, valamint a polgármesteri hivatalnak is otthont adó Közigazgatási Palota mindmáig hűen idézik vissza a letűnt kor szellemiségét. Ennek ellensúlyozására emelnék a emlékművet, mely által a város lakossága a kommunista elnyomás ellen fellépőknek, és a nemes eszmékért életüket áldozóknak rója le tiszteletét.



Hogy kinek a keze munkáját fogja dicsérni az emlékmű, azt a polgármesteri hivatal és egy szakmai bizottság közösen dönti el. Ezzel kapcsolatban Kereskényi elmondta, előzetes elvárásokat nem támasztottak az alkotók felé, egyetlen kikötés volt csupán: a leendő alkotás illeszkedjen az újközpont felújítás utáni arculatába. Hamarosan tehát döntés születik a beérkezett pályaműveket illetően, s a nyertes kihirdetése után az alkotó el fogja készíteni a makettet is. A formáról tehát egyelőre korai volna nyilatkozni, az viszont biztos, hogy ebben az évben felavatják a szobrot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: