2011-10-15 17:39:46• hírek • Póti Orsolya

Emlékműsor az 1956-os forradalom tiszteletére

A közönség Balaskó Balázs előadásában hallgathatta Liszt Ferenc Funérailles című zongoraművét.
A közönség Balaskó Balázs előadásában hallgathatta Liszt Ferenc Funérailles című zongoraművét.

Költemények sorozatával vette kezdetét az a rendezvény, amelyet az 1956-os forradalom tiszteletére szervezett a Szatmárnémeti Református Gimnázium és a Híd Egyesület. Az eseménynek tiszteletbeli meghívottjai is voltak, Wittner Máriát és Vitéz Bikkfalvi György szabadságharcosokat köszönthették a jelenlevők.

A Református Gimnázium dísztermében szombat este emlékműsorra, majd irodalmi estre került sor a gimnázium és a Híd Egyesület szervezésében. A rendezvényt Szilágyi Éva igazgatónő köszöntőbeszéde, majd szavalatok nyitották meg: elsőként a Református Gimnázium diákjait hallgathatta a közönség, majd Szatmári Elemér pusztadaróci lelkész adta elő Döbrentei Kornél egyik költeményét.

A lírát dal váltotta föl: a közönség Balaskó Balázs zongoraművész előadásában hallgathatta Liszt Ferenc "Funérailles"(Temetés) című zongoraművét, a "Költői és vallásos harmóniák" hetedik darabját. Liszt ezzel a művével egy jóval korábbi eseménynek, az 1848-as forradalomnak és a szabadságharc áldozatainak állított emléket.

Balaskó zongorajátékát követően Póti Eduárd történelem tanár nyitotta meg a szabadságharcosok előadását, ezután pedig Bikkfalvi György és Wittner Mária visszaemlékezéseire került sor.

17 órától irodalmi műsorral folytatódott a rendezvény. Ennek keretében középiskolás diákok, valamint Petrás Mária népdalénekes, Rappert Gábor színművész, Szilágyi Zoltán gitárművész, Tóth Pál Miklós színművész és Varga Sándor színész léptek fel. A verses zenés műsorok után a közönség Döbrentei Kornél „A tegnap és a ma forradalmárjai" című előadását követhette nyomon, ezután pedig kerekasztal-beszélgetésre került sor.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: