2016-04-04 16:46:39• hírek • MTI

Mert az igazság sohasem fájhat!

A lengyel parlament a minap fogadta el a törvényt, mely szerint az elkövetkező egy éven belül el kell tüntetni Lengyelország közterületeiről azokat az emléktáblákat, utcaneveket, feliratokat, amelyek a kommunista időkre emlékeztetnek. Furcsa egybeesés, de hétfőn egy hasonló esemény történt Szatmárnémetiben: a megyei múzeum művészeti részlegének otthont adó Vécsey-ház falán felavatták az új emléktáblát.

A régit ugyanis 1972-ben helyezték ki és történelmi szempontból meglehetősen téves alapokra támaszkodik. Erősebben fogalmazva, hazugságra! „A kommunista direktíva eldöntötte, hogy Szatmárnémeti 1972-ben ünnepelje 1000 éves fennállását. Holott ezt semmilyen irat, dokumentum nem bizonyította", indokolta a cserét Felician Pop múzeumigazgató.

„Nem volt ez más, mint a történelem misztifikálása, diverziója. Úgy gondolom azonban, hogy a múlt igazsága senkinek nem fájhat, politikai rezsimtől függetlenül", tette hozzá Pop.

A politikum képviselőjeként az eseményen részt vett Adrian Stef megyei tanácselnök is, aki emlékeztetett az általa vezetett intézmény kulturális projektjeire, majd további támogatásáról biztosította a szatmári kulturális intézményeket. „Sok dolgunk van még ezen a téren is", zárta szavait.

Az 1972-ben kihelyezett emléktábla nem tűnik majd el a történelem süllyesztőjében, hanem a leendő kommunizmus múzeumában lesz kiállítva.

Az új tábla a Mehedinti megyei Balta településen született, de szatmárnémetiben élő képzőművész, Aurelian Busuioc munkája. A kőtábla egy korabeli pecsét alapján készült: szerepel rajta a település nevének egyik korabeli változata - Zatmar -, valamint a XVI. században épült vár körvonala.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: