2016-04-08 17:41:12• hírek • Kocsis Zoltán

Emlékmű hirdeti Erdély második villamosművének helyét

Voltak idők, amikor még Szatmárnémeti évtizedekkel előzte meg Kolozsvárt vagy Nagyváradot. 115 évvel ezelőtt Erdély egésze irigykedve csodálhatta Szatmárnémeti fényeit. Péntektől emlékmű mutatja, hol állt Erdély, majd Románia második villamosműve.

1891 utolsó napját jelölte a naptár, amikor Szatmárnémetiben elkezdte működését a villamosmű. Egész Erdélyben erre csak Temesváron volt akkor még példa. A mai Románia területét is figyelembe véve ez volt az első két üzembe helyezett villamosmű. Hogy ez mekkora fegyvertény volt, jól példázza, hogy Kolozsváron csak 1903-ban, Nagyváradon pedig további három évvel később vette kezdetét az áramtermelés.

Első lépésben a színházat és az azt körülvevő utcák közvilágítását látta el az 50 lóerős turbina. A városvezetés 1893-ban találta meg a villamosmű végleges helyét a Szamos jobb partján, ahol jelenleg Decebal híd pillérei állnak.

A villamosmű töretlenül termelte az áramot 1944 októberéig, amikor felrobbantották. A háború után aztán újraindult és nem csak Szatmárnémetit látta el árammal, hanem a környező falvakat, sőt Nagykárolyt is. Mindemellett persze emberek százainak adott munkát és kenyeret.

A vég kezdete 1962-ben következett, amikor Szatmárnémetit csatlakoztatták az országos hálózathoz. Ezt követően bő egy évtizedig már csak kisegítő jellege maradt az villamosműnek. Aztán 1973. október 4-én le is állt az áramtermelés. Még egy évig gőzzel látta el a vágóhidat és a varrodát, majd teljesen leállt, 1975. augusztus 26-án pedig fel is robbantották az épületet.

A szatmári villamosmű rövid történetét Erdei D. István parlamenti képviselő elevenítette fel péntek délután a Decebal-híd lábánál, azon az ünnepélyes eseményen, amelyen - többek között Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és Dorel Coica polgármester jelenlétében - a villamosmű helyén felállított emlékművet felavatták. Erdei Péter villamosmérnököt ugyanis szakmai elhivatottsága és lokálpatriotizmusa nem hagyta nyugodni, az emlékmű felállításáról szóló elképzelését pedig a polgármesteri hivatal felkarolta.

Péntektől tehát a Decebal-híd egyik pillérére felszerelt retró hatású fémszerkezet hirdeti, hol állt és működött nyolc évtizeden keresztül Erdély és Románia - Temesvár után - második villamosműve. Az emlékműnek két apró technikai érdekessége is van. Az egyik, hogy statikai okok miatt nem csavarok, hanem bilincsek rögzítik a híd lábához. A másik pedig, hogy „természetesen" kivilágítható.

„Mindamellett, hogy sok embernek megélhetést biztosított, a villamosmű Szatmárnémeti egyfajta referenciapontja is volt", magyarázta Erdei Péter, miért tartotta fontosnak az emlékmű felállítását. „Kevesen vagyunk már, akik emlékeznek a villamosmű épületére és bizony jól esik visszaemlékezni rá", nosztalgiázott Baricz György nyugalmazott tanár is, mintegy alátámasztva, milyen fontosak a gyökerek egy közösség számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: