2012-01-17 13:10:20• hírek • Kocsis Zoltán

Románia aranyai Szatmárnémetibe érkeznek

A nagykárolyi Károlyi-kastély, a szatmári béke 300. évfordulója és a Vécsey-ház felújítása nyomta rá a bélyegét a Szatmár Megyei Múzeum tavalyi tevékenységére. Idén a svábok kolonizációja, Románia aranyai és nagy mértékű ásatások jelentik majd a feladatok gerincét. Minderről Liviu Marta és Szőcs Péter, az intézmény igazgatója és aligazgatója, illetve Adrian Stef, a Megyei Tanács alelnöke beszélt a sajtó képviselőinek kedd délelőtt.

A Szatmár Megyei Múzeum 790 ezer, az Európai Uniótól származó eurót költött a nemrég véget ért esztendőben a Károlyi kastély termeinek korhű berendezésére - ezzel ez volt a tavalyi esztendő legnagyobb beruházása. Háromszázezer lejt költöttek továbbá a Bobáldon található tájház modernizálására. Felújították a Művészeti Múzeumnak otthont adó Vécsey házat, Mezőpetriben és Érendréden pedig vásároltak egy-egy tájházat. „Ezek mindegyike egy-egy tájegységet képvisel", indokolta a lépést Stef.

Szőcs elárulta, hogy archeológiai vizsgálatokat folytattak több helyütt, minek következtében rátaláltak a sárközi templom alapjaira valamint a bobáldi, az aranyosmeggyesi, a tamásváraljai és a túrterebesi Perényi-kastély erődítményeire.

Marta elégedettséggel nyugtázta a tavalyi kiállítások iránti érdeklődést. A dák kori karkötőket négyezren tekintették meg, a szatmári béke 300. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást 2600-an, Nagykároly Napja alkalmából a Károlyi kastély termeit egy nap alatt ezren. A Szatmár Megyei Múzeum által megyeszerte működtetett létesítményeket, kiállításokat az előző esztendőben összesen közel 43 ezren tekintették meg - ez majdnem hatezerrel több, mint egy évvel korábban.

A szatmar.ro kérdésére válaszolva Szőcs Péter elmondta, hogy az intézmény éves költségvetése 4,52 millió lej volt. Ebből 1,86 milliót emésztett fel a mintegy hetven alkalmazott fizetése valamint az egyéb fenntartási költségek, a többit beruházásokra fordították. Emellett 1,4 millió eurós uniós pályázati pénz fölött is rendelkezett az intézmény.

Hogy idén mekkora lesz a büdzsé, azt Stef nem tudta megmondani. „A Megyei Tanács január végén dönt az éves költségvetésről", mondta az alelnök.

Ezzel együtt a múzeum gazdag évre számít. Egyrészt a nagykárolyi körgyűrű nyomvonalán, az egykori Bobáld falu közelében három kilométer hosszan végeznek majd ásatásokat, lévén ott jelentős ókori leletekre számítanak. Szintén a nagy beruházások közé tartozik a Kelemen Hunor kultuszminiszter és Csehi Árpád megyei tanácselnök segítségével megvalósuló kiállítás, amelynek keretein belül először mutatnák be Szatmárnémetiben a Románia mai területén talált őskori és ókori aranytárgyakat.

Szintén nagyszabású kiállítással emlékezik majd meg a múzeum a Szatmár és Németi városrészek egyesülésének, továbbá a svábok betelepítésének 300. évfordulójáról. Utóbbi Ulm város múzeumának együttműködésével valósul meg. Ennek keretein belül Szatmárt és a szatmári svábokat bemutató kiállítás kerül bemutatásra előbb a Baden-Würtemberg-i városban, majd egyéb német településen is. Ezt követően az ottani múzeum által, a svábok kelet-európai kolonizációjáról készített kiállítás érkezik majd Szatmárnémetibe.

Szintén idén tervezik Ady Endre szülőházának felújítását, hogy „az infrastruktúra és a kiállítások látványosságának terén is megfeleljen a kor követelményeinek", fogalmazott Szőcs Péter.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: