2013-01-31 17:47:22• hírek • Póti Orsolya

Emléklapot adtak át a doni katasztrófa túlélőjének

A Szatmárnémeti Szent István Kör nyilvántartja a doni csata ma is élő hőseit és túlélőit. Január 29-én a 93 éves Ferenczy Lajosnak nyújtott át egy emléklapot Thoroczkay Sándor történész, a kör tiszteletbeli elnöke.

A Don-kanyarban vívott csata 70. évfordulója alkalmából történelmi előadást és megemlékezést szervezett a Szatmárnémeti RMDSZ és a Szent István Kör január 26-án. A rendezvénynek a Szatmár Németi Református Egyházközség gyülekezeti terme adott otthont, ahol a közönség soraiban helyet foglalt egy, a doni csatát túlélő személy is, a 93 éves Ferenczy Lajos.

Ferenczy aznap meghatottan idézte fel a megrázó esemény pillanatait és érdeklődött azon személyek felől, akikkel 70 évvel ezelőtt küzdött életéért. Ferenczy Lajos 1942 október 4-én csatlakozott a szatmárnémeti utász zászlóaljhoz, 1943 januárjában pedig elindult az orosz frontra a 2. Magyar Hadsereg harmadik hadtestének tagjaként.

Thoroczkay Sándor történész, a Szent István Kör tiszteletbeli elnöke január 29-én kereste fel a veterán hőst, aki idős kora ellenére még ma is sokat tud mesélni azokról az időkről. A csatában hidak és utak felrobbantása volt a feladata egészen addig, amíg el nem érte a Don-folyót.

A történész emléklapot nyújtott át Ferenczy Lajosnak, aki nagyon megtisztelve érezte magát ettől. A Szent István Kör a közeljövőben egy történelmi előadást is szervez, melynek meghívottja a doni csata szatmári túlélője lesz, aki visszaemlékezéseivel teszi majd színessé a rendezvényt - tudtuk meg Szőcs Péter Leventétől, a szervezet elnökétől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: