2011-02-11 05:04:30• hírek • Póti Orsolya

Emlékkoncert volt a filharmóniában

A Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia a Romániai Magyar Zenei Társaság közreműködésével  február 10-én rendkívüli emlékkoncertet adott Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Az UNESCO a 2011-es évet hivatalosan is a kiváló zongoraművésze és zeneszerző évének nyilvánította.

Liszt Ferenc bicentenáriumára számtalan koncerttel emlékeznek itthon és külföldön egyaránt, a rendezvények által pedig közelebb kerül hallgatóihoz minden idők legnagyobb zongoraművésze, korának egyik legkiválóbb romantikus zeneszerzője.

A „Dinu Lipatti" Filharmónia zenekara a Romániai Magyar Zenei Társaság közreműködésével csütörtök este rendkívüli hangversennyel emlékezett a „reformőr" Lisztre, aki kora zongoraművészetének egyik megújítója volt. Az emlékhangversenyen Horváth István kolozsvári karmester vezényelt, aki 1999 októbere óta a Kolozsvári Magyar Opera karmestere, ugyanebben az intézményben két évig karigazgatóként is működött. Opera karmesteri munkája mellett rendszeresen vezényel Románia különböző szimfonikus zenekarai élén. Koncertezett már Aradon, Temesváron, Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen, Nagyszebenben, és gyakran vezényeli a Bukaresti Nemzeti Operaház előadásait is.

Az emlékkoncert másik vendégművésze a szintén Kolozsváron született Demény Balázs zongoraművész volt, aki 2009-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. 2006-ban Budapesten a nemzetközi Chopin zongoraversenyen II. díjat nyert, valamint több szólóesten lépett fel, és most is hatalmas sikerrel zenélt a szatmári filharmonikusokkal.

A közönség a koncert első felében prelűdöket hallgathatott, majd a zenekar előadta a II. Magyar Rapszódiát és az I. Esz-dúr hangversenyt. Liszt Ferencnek számtalan magyar tárgyú kompozíciója született, többek között ilyenek a Magyar Rapszódiái, melyeket a cigányzenekarok zenéinek hangulata ihlette.

Szatmárnémetiben a zongoraművésznek ajánlott  következő emlékhangversenyre október 27-én kerül sor, azonban ezen a koncerten kívül  más hangversenyen is felcsendülnek Liszt művek.













Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: