2012-07-17 19:04:12• hírek • Póti Orsolya

Emlékkiállítás nyílt Adler Kaba hagyatékából

A szatmári születésű festőművész Adler Kaba Ernő, azaz Elijahu Wolf Adler hagyatékát tekinthetik meg az érdeklődők július 17-től a Vécsey-házban. A tárlat a művész születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt a Szatmár Megyei Múzeum és a Szatmári Zsidó Hitközség szervezésében.

Július 17-én kiállítás nyílt Adler Kaba Ernő festőművész, grafikus hagyatékából, amely lassan egy éve került Szatmárnémetibe. A festményekből, grafikákból, fényképekből, albumokból, újságcikkekből és a művész egyéb személyes tárgyait tartalmazó hagyatékát a szatmári származású Elefánt György kezdte el gyűjteni, aki Tel Avivban ismerkedett meg a festőművész munkásságával.

Elefánt egyik ismerőse Deutsch Iván által ismerte meg a szatmári születésű utazó művészt, akinek felfelé ívelő pályafutását a II. Világháború törte meg. Nagybányai, budapesti, majd olaszországi tanulmányai után Ukrajnába került munkatáborba, onnan szabadulván pedig 1944-ben Auschwitzba vitték.

A kedd délutáni kiállítást Felicia Grigorescu, a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegének vezetője nyitotta meg, aki röviden méltatta a kiállítást és átadta a szót Elefánt Györgynek, aki elmesélte, hogyan került a hagyaték Szatmárnémetibe.

Elefánt szorgalmazta, majd sok-sok szolgálattal és utánajárással segítette az Adler Ernő Kaba, azaz Elijahu Wolf Adler szatmárnémeti születésű festőművész, grafikus (1912. november 29. - 1989. augusztus 18.) hagyatéka nyersanyagának összegyűjtését, majd a múlt év végén Szatmárnémeti városának adományozta. A rendezvényen jelen volt Ilyés Gyula, városunk egykori polgármestere, akinek kezdeményezésére a hagyaték a Szatmár Megyei Múzeum tulajdonába került.

Ilyés elmondta: nem mindennapi esemény az, hogy Szatmárnémeti egy neves alkotó hagyatékának birtokába jut, ezért igyekeznek jól megőrizni a műveket és a személyes tárgyakat, valamint hozzáférhetővé tenni a művészet kedvelői és a kutatók számára.

Adler Kaba Ernő életéről és munkásságáról Csirák Csaba beszélt röviden, és megköszönte Felicia Grigorescunak, hogy egy hét alatt kiállíthatóvá tette ezt az értékes anyagot.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: