2016-03-02 16:36:07• hírek • MTI

Emlékezetkutatásért kapta három brit tudós az idei Agy-díjat

A három tudós egy archiv felvételen
A három tudós egy archiv felvételen

Az emlékezés működési mechanizmusának feltárásáért három egymástól függetlenül dolgozó brit neurológusnak ítélték oda idén az idegtudomány legjelentősebb elismerését, az egymillió euróval járó dániai Agy-díjat.

A kitüntetettek, Tim Bliss, Graham Collingridge és Richard Morris egymástól függetlenül leírták, hogy az agy miként képezi, tárolja és veszíti el az emlékeket. Kimutatták, hogy a hippokampusz stimulálásával javítani lehet az emlékezőképességen - indokolta honlapján a díjat odaítélő gyógyszergyári jótékonysági szervezet, a Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány.
A brit lapok tudósítása szerint a díjazottak megoldottak egy rejtélyt, amely 100 éve izgatta a tudósokat. "Az emlékezés annyira szerves része a létezésünknek, hogy gyalázat volt, hogy eddig nem ismertük a mechanizmusát" - idézte a The Independent a kutatók egyikét, a 75 éves Tim Blisst, a londoni Francis Crick Intézet professzorát.

A kutatók azonosították a hippokampuszban azokat a szinapszisokat - a sejtek közötti kapcsolódási pontokat -, amelyek elektromos stimulálásával javítható a memória, majd azokat a receptorokat - fehérjéket -, amelyek aktiválásával elindítható a tartós memóriaerősítés.

Richard Morris, az Edinburghi Egyetem 67 éves kutatója szerint felfedezéseikkel nem lehet megakadályozni az Alzheimer-betegség kifejlődését, de elvezethetnek olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek csökkentik a memóriavesztést a betegség korai szakaszaiban.

Bár a 61 éves Graham Collingridge, a Bristoli Egyetem kutatója és a másik két neurológus sohasem kísérletezett együtt laboratóriumban, tapasztalataikat megosztották egymással.

Az idegtudományi Nobelként is emlegetett Agy-díj a legnagyobb pénzjutalommal járó elismerés ezen a szakterületen, összege meghaladja a Kavli Alapítvány kétévente odaítélt díjáét, amellyel egymillió dollár jár. A díjazottak megosztoznak az egymillió eurós összegen.

A kedden Londonban bejelentett elismerést július 1-jén adja át Koppenhágában Frigyes trónörökös.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: