2017-07-14 09:38:50• hírek • Szatmar.ro

Emlékezés és Megújulás erdeje - Járulj hozzá te is!

Világszerte egymást követik az ünnepségek, megemlékezések annak tiszteletére, hogy 500 évvel ezelőtt egy Ágoston-rendi szerzetes, Luther Márton alapjaiban rendítette meg a dogmatikus katolikus egyházat, útjára indítva a reformációt. Talán nem túlzás azonban azt állítani, Békéssy Erzsébet kezdeményezése mind közül az egyik legfigyelemreméltóbb.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatójának - akit 2014-ben Pro Eklézsia-díjjal tüntettek ki -  elképzelése egyszerre szól a múltról, a jelenről, de leginkább a jövőről. Békéssy Erzsébet az Emlékezés és Megújulás erdejének elültetésével egyszerre állít emléket, hívja egy kis testmozgásra, a friss levegőre azokat, akik részt kívánnak venni a faültetésben. A legfontosabb azonban, hogy a félezer facsemete egykor erdővé nő, gyerekeink, unokáink örömére, szolgálatára.

A kezdeményezést villámgyorsan felkarolta Király Lajos esperes, Puskás Csaba főgondnok és a teljes szatmári református egyház. Közösen esett a választás a szatmári reformáció történelmében komoly szerepet játszó Vetés községre is, az itteni parókia tulajdonában lévő területre ültetik majd el a csemetéket.

Közösen kérnek mindekit, akinek fontos az egyház, fontos a jövő, hogy járuljon hozzá anyagilag és fizikailag is a csemeték beszerzéséhez (Tordáról érkeznek) és elültetéséhez. Felhívásuk alábbiakban olvasható:

"Ki ne ismerné Luther Márton híres mondását: „Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát.”

Kálvin János pedig a következőt fogalmazza meg: ,,A teremtett világ – Isten dicsőségének színpada – a teremtett világ – Isten művészi alkotása, amit csak csodálattal és tisztelettel illő szemlélni.”

A Reformáció emlékévének 500. évfordulója alkalmából a múltra emlékezve, ugyanakkor a jövő számára mi is ültessünk fát, és így hozzuk létre az ,,Emlékezés és Megújulás erdejét”. Az 500 hársfából álló erdő hivatott jelképezni azt, hogy a reformáció termékeny talajra talált hazánkban is, mélyen meggyökerezett, és nap mint nap  emlékeztet a hit gyümölcseire.

 Ültessük el tehát együtt az ,,élet fáját”, hogy legyen ez az erdő a Mi hitünk tanúságtétele is!

A Reformáció emlékévének 500. évfordulóján szeretnénk lehetőséget adni mindenkinek egy-egy hársfa csemete elültetéséhez az ,,Emlékezés és Megújulás erdejében”.

Azokat a gyülekezeteket, intézményeket, civil szervezeteket, és nem utolsó sorban kedves híveinket, akik élni szeretnének a faültetés és emlékerdő létrehozásának a lehetőségével, 100 lejjel járulhatnak hozzá a csemeték megvásárlásához és azoknak 2017. augusztus 17-én való elültetéséhez. Az adományozók személyre szabott emléktáblát helyezhetnek el a megvásárolt facsemetéken.

Amennyiben pedig bármilyen összeggel támogatni szeretnék az erdő megvalósítását, kérjük, hogy legkésőbb 2017. augusztus 1-jéig jelezzék szándékukat az alábbi elérhetőségen:

Szatmári Református Egyházmegye:
E-mail cím: esperesihivatalszatmar@gmail.com

Szeretettel várunk adományokat a következő folyószámlára is :
RO 86 OTPV 280000383726 RO 01 (OTP Bank, Satu-Mare)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: